Recepten met boerenkool

325 recepten met boerenkool

Boerenkool

Boerenkool De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Boerenkool aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast; de beste bewaartemperatuur is 1-4 °C. Op een koele en droge plaats (12-15 C) is het ongeveer een week houdbaar. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. + lees meer

Gepeperde boerenkoolstamppot

1 kg aardappelen voor stamppot (zak) 600 g gesneden boerenkool (zak à 300 g) 50 g boter 210 g vegetarische balletjes (schaaltje) 2 el ketjap manis 3½ tl sambal 125 ml kraanwater 200 ml melk 100 g gebakken uitjes1. ... bekijk recept »

Trottole met worst en boerenkool

2 rode uien 1 venkel 1 teen knoflook 4 el olijfolie 1 tl gedroogde oregano 300 g boerenkool (zak) 6 Toscaanse worstjes (schaal) 300 g trottole (pasta, zak 500 g) 1 tl chilipeper (molentje 26 g)1. Verwarm de oven vo... bekijk recept »

Variëren met boerenkoolstamppot

1 kg aardappelen (iets kruimig, geschild en in stukken) 1 zak boerenkool (500 g) 2 uien (gesnipperd) 100 ml halfvolle melk 50 g boter 1 el azijn1. Kook de aardappelen samen met de boerenkool en de ui 20 min. in ruim water met... bekijk recept »

Pittig gebakken boerenkool

2 el olijfolie 2 tenen knoflook (fijngesneden) 5 ansjovisfilets (in stukjes) 3 zongedroogde tomaten (in reepjes) 500 g boerenkool 50 g Parmezaanse kaas (geraspt) 1 takje verse rozemarijn ((bakje a 15 g), fijngesne... bekijk recept »

Boerenkoolpesto

50 g boerenkoolbladeren (schoongemaakt, zonder nerven en stengels) 50 g pijnboompitten 50 g geraspte parmezaan 1 klein teentje knoflook (optioneel) 12 cl olijfolie peper en zout1. Rooster de pijnboompitten in een antiaanbakpan. 2. Verwijder de steng... bekijk recept »

Ciabatta met braadworst en boerenkool

2 ciabatta's 300 g gesneden boerenkool (koelvers, zak à 300 g) 1 rode ui 400 g braadworst 2 el olijfolie 2 el zongedroogde tomatentapenade (potje 130 g)1. Verwarm de oven op 220 °C en bak de ciabatta af in 6-8 min. Kook de boeren... bekijk recept »

Rijkgevulde kipschotel met bonen

100 g spekreepjes 150 g gesneden ui (koelvers) 400 g paddenstoelenmix paprika bieslook 200 g kipfilethaasjes 400 g tomatenblokjes 150 g boerenkool 230 g wrapsaus fajita 740 g bonenmix kapucijners, bruine & witte bonen1. Verhit een ... bekijk recept »

Spaanse boerenkool

1 kg aardappels (kruimig) 600 g panklare boerenkool zout 2 uien 1 grote rode paprika 150 g chorizoworst (stukje) 1 rookworst (250 g) 2 eetlepels olijfolie extra vierge versgemalen zwarte peper1. Aardappels schillen, wassen e... bekijk recept »

Mediterrane boerenkoolsoep

1  ui 1 teentje knoflook olijfolie 1  winterpeen 1  gele paprika 250 g salami 300 g boerenkool 1.5 l runderbouillon 100 g farfalle 75 g Pecorino Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn.Verhit ... bekijk recept »

Romige boerenkoolstamppot

2 zakken gesneden boerenkool (a 300 g) ½ duopakje magere spekreepjes (a ca. 250 g) 1 rookworst (Gelderse, 250 g ) ½ pak aardappelpuree (a 270 g) 300 ml melk 1 pakje verse roomkaas (100 g) 1 el mosterd1. ... bekijk recept »

Pagina 5 van 33