325 recepten met boerenkool
De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Boerenkool aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast; de beste bewaartemperatuur is 1-4 °C. Op een koele en droge plaats (12-15 C) is het ongeveer een week houdbaar. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. + lees meer1 rode ui 2 teentjes knoflook 300 g pastinaak olijfolie om in te bakken 2 tl komijnpoeder 300 g gesneden boerenkool 50 ml water 100 g baconplakjes 4 eieren 3 el zure room 3 el gladde mosterd 8 ... bekijk recept »
1 voordeelzak gesneden boerenkool (500 g) 4 el (zonnebloem)olie 3 uien (in dikke parten) 1 el paprikapoeder 1 teen knoflook (geperst) 1 blik chilibonen (400 g) 1 blik kidneybonen ((400 g), uitgelekt) 2 blikken c... bekijk recept »
zwarte peper 60 g spinaziescheuten 4 eetlepels sesamzaadjes zout 0,5 citroen 480 g steak 6 steeltjes bieslook 2 takjes platte peterselie 1 cm gember 1 rijpe avocado 1 blad nori-alg (voor sushi) 1 handvol boeren- of groene kool 2 eetlepels rijstazijn ... bekijk recept »
1 kilo aardappels (kruimig) 2 zakken gesneden boerenkool (a 300 g) 1 Gelderse rookworst (350 g) 1 bakje cuisine knoflook & fijne kruiden (245 g) 100 ml melk 40 g margarine1. Aardappels schillen en in stukken snijden. Aar... bekijk recept »
250 g chorizoworst 3 el olijfolie 500 g kruimige aardappelen 1 grote ui 300 g boerenkool (of cavolo nero) 1½ liter kippenbouillon (van tablet)1. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de chorizoblokjes zachtjes uit tot ze... bekijk recept »
50 g walnoten 2 tenen knoflook 1 ui 300 g boerenkool (zak 300 g) 3 el olijfolie 500 g gnocchi di patate (aardappel-pastaballetjes, pak 500 g) 150 g blauwaderkaas (bijv. Danish blue)1. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn e... bekijk recept »
100 g zoetpittig Zeeuws spek 2 el olijfolie 200 g winterpeen 2 sjalotten 2 tenen knoflook 3 kippenbouillontabletten 1½ liter kraanwater 400 g cannellinibonen 150 g boerenkool 75 g conchigliette (pasta) 150 g tuinerwten1. Sni... bekijk recept »
1 kg aardappels (kruimig) 2 zakken gesneden boerenkool (a 300 g) 1 rookworst (350 g) 1 ui 50 g boter 1 zakje rundvlees jus (18 g) 1 el Franse mosterd 100 ml melk1. Aardappels schillen en in stukken snijden. Aardappel... bekijk recept »
2 zakken kruimige kookaardappelen (a 450 g) 500 g boerenkool 2 el olijfolie 1 ui (gesnipperd) 1 rode paprika (in stukjes) 100 g zwarte olijvenplakjes (potje 240 g) 1 chorizoworst (heel (250 g))1. Kook de aardappel... bekijk recept »
300 g macaroni grande (pasta) 4 rode uien 4 el olijfolie 2 tenen knoflook 300 g gesneden boerenkool 47½ g hazelnoten (bakje 95 g) 250 g minimozzarella 15 g basilicum (bakje)1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op... bekijk recept »