325 recepten met boerenkool
De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Boerenkool aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast; de beste bewaartemperatuur is 1-4 °C. Op een koele en droge plaats (12-15 C) is het ongeveer een week houdbaar. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. + lees meer1 1/2 kg iets kruimige aardappelen ((zak 3 kg), geschild) 2 zakken boerenkool (a 300 g) 2 el olijfolie 1 schaal Zweedse gehaktballetjes (355 g) 150 ml halfvolle melk 75 g gemalen jonge kaas (zak 175 g)1. Snijd de aardapp... bekijk recept »
4 vastkokende aardappels (bijv. Lady Christl) 1 ui (gesnipperd) 1 teentje knoflook (gesnipperd) 2 eetlepels olie ½ koolraap ( in blokjes) 1 blik tomatenblokjes (400 g) 300 g gesneden boerenkool 1 liter kipp... bekijk recept »
1 kg aardappelen kruimig 1 zak boerenkool (300 g) 1 bakje amandelschaafsel (55 g) 2 venkelknollen 100 ml magere melk 300 g gerookte kipfilet (in blokjes)1. Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in een ruime pan in... bekijk recept »
1 kg iets kruimige aardappelen 1 ui 1 rode peper 4 el olijfolie 600 g gesneden boerenkool (zak à 300 g) 100 g chorizo (worst) 400 g kipfilet 2 el chilisaus1. Schil de aardappelen en kook in een bodempje water met zout met de deksel... bekijk recept »
1 snee witbrood 750 g kruimige aardappels, geschild 2 teentjes knoflook, gepeld ca. 150 g boter 2 sjalotten, gesnipperd 1 zak boerenkool (300 g) ca. 50 ml witte wijnazijn 1 bakje magere spekreepjes (125 g) 4 takjes koriander 3 takjes peterselie 1 lim... bekijk recept »
1 zak boerenkool (300 g) 1 bakje gerookte spekblokjes (125 g) 25 g geroosterde pijnboompitten 25 g overjarige kaas ca. 2 eetlepels olijfolie ca. 100 ml witte wijnazijn 80 g roomboter 300 g hamlappen 2 eetlepels Zaanse mosterd 1 Groninger metworst met... bekijk recept »
1 kilo kruimige aardappels 2 zakken gesneden boerenkool (a 300 g) 200 g verse roomkaas 4 eetlepels Dijon mosterd (pot a 215 g) 2 schaaltjes vegetarische braadworsten (a 140 g, Tivall)1. Aardappels schillen, in plakken snijden e... bekijk recept »
700 g geschoonde spruitjes 2 rode uien 500 g zoete bakaardappelen 200 g salami (plakken, vleeswaren) 6 el olijfolie 2 frisse, lichtzoete appels (santana) 100 g feta 80 g babyboerenkool 50 g walnoten1. Verwarm de oven voor op... bekijk recept »
100 g bacon 3 el olijfolie 2 uien (in halve ringen) 150 g oesterzwammen (in reepjes) 1 bakje kastanjechampignons ((250 g), in plakjes) 1 teen knoflook (geperst) 150 g cashewnoten (gehakt) 150 g boerenkool (... bekijk recept »
1.2 kg kruimige aardappelen 100 g boemboe groene curry 4 speklapjes 2 el hoisin woksaus 2 el sesamzaad 600 g boerenkool 1 el zonnebloemolie 200 ml kokosmelk 3 bosuitjes1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe met de bo... bekijk recept »