740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer1 kg aardappels (kruimig, geschild) 1 pak zuurkool ((500 g), uitgelekt) 1/2 liter appelsap 40 g boter 2 schaaltjes vegetarische balletjes (a 210 g) 3 eetlepels bieslook (fijngesneden)1. Kook de aardappelen in water met z... bekijk recept »
1 stokbrood (Boulogne (afbakbrood)) 1 eetlepel roomboter 2 sjalotten (in ringetjes) 250 g wijnzuurkool (uitgelekt) 1 eetlepel mierikswortel (potje a 140 g) 100 g verse roomkaas (naturel) 12 plakjes pastrami (... bekijk recept »
400 g gerookte makreelfilet 2 sinaasappels 4 Twentse donkervolkoren bollen 2 eetlepels mayonaise 1 theelepel karwijzaad (kummel) 1 eetlepel olijfolie extra vierge 1 theelepel mierikswortel 250 g gekookte wijnzuurkool (uitgelek... bekijk recept »
Fazant met zuurkool 2 fazanten lapjes vet spek om mee te barderen zout peper 100 gram boter voor de zuurkool: 1 kilogram zuurkool uit het vat 200 gram doorregen spek in reepjes of blokjes 0,5 liter bouillon 0,5 liter drogewitte wijn 6 jene... bekijk recept »
. 600 gr rundergehakt 3 eetlepels uiensoepmix (zakje) versgemalen peper 1 dl water 50 gr geraspte Gruyere kaas 2 eetlepels uitgebakken spekreepjes 1 theelepel djinten 100 gr zuurkool 4 witte puntjes 4 blaadjes sla Grill de hamburgers op een grillpan,... bekijk recept »
1 kilo zuurkool naturel. 8 doradefilet met vel.(bij de visboer laten schoon maken) peper zout kruidnagel(4) laurierblaadjes(4). Hulpmiddelen Stoofpan,plastic folie,koffiezakje,stukje touw,vergiet.snijplank,koekepan,diep bord Hulpmiddelen - Stoofpan,... bekijk recept »
-2 hamschijven met bot (elk van 1 kg) -2 l water -soepgroente -1 laurierblad -3 jeneverbessen -5 peperkorrels -50 g reuzel of boter -1 kg zuurkool -zout en peper uit de molen (witte) Voorbereiding -het water in een flinke pan aan de kook laten komen ... bekijk recept »
15 g boter 200 g zuurkool 1/2 dl vers geperst sinaasappelsap 8 gedroogde pruimenzonder pit 4 maisbollen 8 plakken uiengehaktsnijvleeswaar 6 el zoete chilisaus 2 el fijngeknipt bieslook Bereidingswijze Verhit de boter in een pan en voeg de zuurkool t... bekijk recept »
500 g zuurkool 2 el boter 1 ui fijngehakt 1 runderbouillonblokje 2 dl water 200 g casselerrib in blokjes 12 cocktailworstjes 1 doosje Maggi Puree voor Ovenschotels (versgeraspte)nootmuskaat Verwarm de oven voor op 225 graden Spoel de zuurkool... bekijk recept »
500 g zuurkool 2 el boter 1 ui fijngehakt 1 runderbouillonblokje 2 dl water 200 g casselerrib in blokjes 12 cocktailworstjes 1 doosje Maggi Puree voor Ovenschotels (versgeraspte)nootmuskaat Verwarm de oven voor op 225 graden Spoel de zuurkool... bekijk recept »