740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer1,5 kg kruimige aardappelen 50 g roomboter 500 g verse zuurkool (koeling) 400 g kibbeling met remouladesaus (schaal à 200 g) 200 g crème fraîche 1 sjalotje 75 g rucola 100 ml water 1 snufje zout 1 snufje peper 1 pureesta... bekijk recept »
4 meergranen triangelbroodjes 1 zure appel ((bijv. Granny Smith), geschild) 2 eetlepels olijfolie 1 kleine rode ui (in ringen) 100 g pastrami (vleeswaren) 1 theelepel gemalen komijn 1 zakje gekookte wijnzuurkool ((250 ... bekijk recept »
50 g roomboter 4 uien (in halve ringen) 1 pakje zuurkool (500 g) 1 theelepel kaneel 200 ml bier 3 appels ((Elstar of Jonagold), geschild) 1 blik witte bonen (800 g)1. Oven voorverwarmen op 200 °C. In hapjespan helft va... bekijk recept »
1 ui 2 sjalotten 2 el zonnebloemolie 75 g gerookte spekblokjes (duopak à 250 g) 500 g zuurkool 1 kaneelstokje 6 kruidnagels 200 ml appelsap (pak) 1 rookworst (worst 250 g)1. Verwarm de oven voor op 125 °C. Snipper onder... bekijk recept »
1 zak zuurkool (500 g) 1 zak aardappelpuree (in deelblokjes (diepvries, 750 g)) 2 uien 1 rode paprika 25 g boter 1 schaaltje kipfilet in blokjes (ca. 350 g) 1 bekertje crème fraîche (light (125 ml))1. Zuurkool met 4-5 ... bekijk recept »
800 g rijpe tomaten 1 stengel bleekselderij 1 rode paprika 1 teentje knoflook 1 ui 40 g tomatenpuree 40 ml azijn 1 tl gemberpoeder 1 kaneelstokje 1 kruidnagel 1 tl komijnpoeder 1 el most... bekijk recept »
2 uien 1 kg zuurkool (pak) 200 g magere ontbijtspek 4 el boter 8 jeneverbessen 2 laurierblaadjes 10 zwarte peperkorrels 40 ml witte wijn (Alsace Riesling) 250 g rookworsten (verse) 165 g bakbacon 1 kg aardappel 30... bekijk recept »
1 kg kruimige aardappelen 600 g zuurkool 4 takjes tijm 100 g studentenhaver 75 g gedroogde cranberries 150 ml melk 2 el honing 4 el paneermeel 75 g boter Bereiding:Schil en snijd de aardappels in vieren. K... bekijk recept »
500 g zuurkool naturel 100 ml appelsap 2 tl karwijzaad 125 g katenspek 10 Frankfurters (blik 10 stuks) 500 g aardappelgnocchi 75 g gruyère (kaas) 40 g boter1. Verwarm de zuurkool met het appelsap en karwijzaad 15 min. op laag ... bekijk recept »
1 knolselderij (geschild en blad fijngesneden) 400 g aardappelen (geschild) 1 duopak gerookte spekblokjes (250 g) 100 ml melk 150 g belegen boerenkaas (geraspt) 4 seizoenen peper (molentje 35 g)1. Snijd de knolselde... bekijk recept »