1000 recepten met witlof
Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meervoor 4 personen: 1 gekruide beenham à 500 g 2 sinaasappels 4 struikjes witlof 75 g magere spekreepjes 4 el olijfolie extra vierge 1 el vers geperst limoensap peper, zout aardappelpuree voor 4 personen 50 g walnoten, grof gehakt toefjes rozemarijnNeem... bekijk recept »
1 rode grapefruit1-1.5 el honing2 el grove mosterd75 g rucola1 venkel (in dunne reepjes)1 stronkje witlof(blaadjes losgehaald)1 varkenshaasje a 200g (in plakjes)zout en peper1 el olie75 g verse geitenkaas (verbrokkeld)1 ciabattabrood (in plakken) Roe... bekijk recept »
200 gram peultjes2 dunne preien2 stengels bleekselderij, geschild2 stronkjes witlof4 zalmmoten1 zakje Hollandaise, béarnaise- of wittewijnsausverse dille of kervelaluminiumfolie1. Breng ruim water met wat zout aan de kook. Maak de groenten sch... bekijk recept »
400 gram katenspek1 kilogram kruimige aardappels, geschild, in stukken125 gram kruiden(room)kaas4 lente-/bosuitjes, in ringen500 gram witlof, in smalle reepjesnootmuskaat1. Snijd de helft van het katenspek in reepjes. Kook de aardappels met zout ... bekijk recept »
1 eetl. boter6 stronkjes witlof, gehalveerd, kern verwijderd300 ml groentebouillon1 theel. gedroogde tijm100 g mascarpone6 plakjes Italiaanse rauwe hamzoutversgemalen peper50 g versgeraspte Parmezaanse kaas1. Vet een ovenschaal in met een beetjeboter... bekijk recept »
250 g zeevruchtencocktail (Vismarine), ontdooid2 struikjes witlof1 krop rode sla (radicchio)2 lente-/ bosuitjes, in smalle ringetjes1 citroen, in partjesvoor de mosterddressing:1 theel. Dijonmosterd1 eetl. witte wijnazijn4 eetl. olijfoliezoutvers... bekijk recept »
1 zakje Maggi mix ovenschotel witlof cremesaus 25 gram roomboter 500 gram witlof 700 gram aardappelschijfjes 125 gram gerookte beenham 150 ml kookroom light 1 ei 1 rode paprika 175 gram geraspte kaas 1. Verwarm de oven voor tot 200 øC. Smelt in een... bekijk recept »
4 stronkjes witlof 6 dl Knorr Finesse Bouillon Groenten 2.5 dl light room 150 g garnalen bieslook, als garnering 1. Maak de witlof schoon en snijd de stronkjes in grove stukken. Kook ze gaar in de groentebouillon. 2. Pureer de witlof met de bouill... bekijk recept »
4 stronken witlof 4 plakjes ham 3 st eieren 1 el bruschetta kruiden 3 el geraspte kaas (30 kaas) 1. Kook de witlof stronken 5 minuutjes.2. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.3. Wikkel een plakje ham om elke witlofstronk. 4. Leg deze v... bekijk recept »
8 mooie blaadjes witlof 5 gr spekreepjes 1 citroen 2 el hazelnoten 3 el rozijnen 1 appel naar keuze 1 el olijfolie 50 gr zachte geitenkaas 1/2 el honing zwarte peper 1. Heerlijke appetizer; witlof met zoete appel, hazelnoten en geitenkaas in c... bekijk recept »