1000 recepten met witlof
Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer500 gram witlof 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel honing 1 eetlepel gehakte Italiaanse kruiden (basilicumtijmoregano vers of diepvries) versgemalen peper en zout 4 gehakt cordon bleu 50 gram boter Snijd de struikjes witlof in de lengte doormidde... bekijk recept »
8 Stronkjes witlof8 plakjes gerookte zalm? glas appelsap150 gram geraspte kaasbeetje melkpeper en zout20 gram bloem. Kook de witlof samen met de appelsap en wat zout. Als de witlof beetgaar is laten uitlekken. Doe een klontje boter in een steelpannet... bekijk recept »
8 gelijke witlof struikjes1/4 van een glas Cherry8 plakjes gerookte zalm500 gr geraspte kaas150 gr garnalenmelkwaterpeper en zout. stuks. Kook de witlof samen met 1/4 van een glas Cherry wat zout en peper niet te veel. Als de witlof gaar is laten uit... bekijk recept »
6 kleine stronkjes witlof 6 pittige kaasreepjes 6 plakjes ontbijtspek 1 zakje kaassaus van bv maggi geraspte kaas aardappelen Schil de aardappelen en kook ze gaar. Snij de onderkant van de witlof stronkjes kruislings in en blancheer ze 15 minuten. ... bekijk recept »
100-150 gr camembert zonder korst75 gr ham in reepjes3 struiken witlof1 el grove zaanse mosterdzoutversgemalen peperolijfolie3 el melk en 3 el room. Snijd de witlof in grove stukken, de ham in reepjes. Verhit de olijfolie in de wok of hapjespan en ro... bekijk recept »
4 of 5 struikjes witlof 200 ml. room 200 gr. roomkaas met kruiden 200 gr. Ham in reepjes gesneden 2 of 3 grote aardappelen Aardappelen schillen in kleine blokjes snijden en even koken. Witlof in stukjes snijden en in wat olie op hoog vuur even roerba... bekijk recept »
10 kleine stronkjes witlof20g boter (of 1 eetl olijfolie)zout en peper50 ml kippefond. Snijd de struikjes witlof overlangs middendoor en verwijder de harde kern. Breek de blaadjes los van elkaar. Smelt de boter (of verhit de olie) laat de boter licht... bekijk recept »
ruikjes witlof 50 gram boter of 1 eetlepel olie sap van 1/2 citroen peper en zout Snijd van de voet van ieder struikje witlof een flink stuk af. Hol de struikjes aan de onderkant iets uit zodat het bittere gedeelte weg is. Haal nu de blaadjes los van... bekijk recept »
1kg. witlof1 blik perzikschijfjes (netto gewicht ca. 250g)75g belegen (Leidse)kaas1/2 bekertje creme fraiche (125ml.)zoutpeper.(hier en daar wat meer van alles kan natuurlijk ook). Witlof wassen. Stronk eraf snijden. In stukjes snijden. Witlof in ca.... bekijk recept »
Twee vellen bladerdeeg per &primeflapje&prime. Een halve flinke stronk witlof per bladerdeeg-&primeflapje&prime. Twee plakken ham per &primeflapje&prime. Wat plakken belegen kaas. Plakken ham op bladerdeegvellen leggen. Witlof erop en kaas erover. Af... bekijk recept »