1000 recepten met witlof
Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer2 el. boter4 struikjes witlofzoutpeper2 el. fijne kristalsuiker In koekenpan boter verhitten en de in smalle parten gesneden witlof ca. 3 minuten bakken. Zout, peper en 2 el. fijne suiker en eventueel wat water toevoegen en de witlof op hoog vuur nog... bekijk recept »
4 struikjes witlof ? 12 gewelde pruimen ? 2 eetlepels pijnboompitten ? 2 eetlepels olijfolie ? 1 theelepel gedroogde salie ? 1 eetlepel balsamicoazijn ? 1 theelepel tuinkruidenbouillonpoeder (pot) ? peper Witlof schoonmaken en struikjes in len... bekijk recept »
6 struikjes witlof - 30 gram boter - 3 eetlepels citroensap - peperzout - 1 eetlepel suiker - 1 dl water - 1/2 bouillontablet - wat fijngesneden tijm - 2 eetlepels fijngehakte peterselie - 3 eieren Leg de struikjes witlof op een bord en bestrooi deze... bekijk recept »
1 kg. kruimige aardappels4 eieren500 gr. witlof2 eetl. citroensap1 ui 1 appel2 eetl. mayonaise75 gr. spekblokjes25 gr. margarine of boter1 dl. lauwwarme melkzoutpeper Bak in een koekenpan het spek uit.Knijp of stamp de aardappels fijn en meng de bot... bekijk recept »
8 struikjes witlof 1 kg aardappelen 3 kipfilets 200 gr blokjes vetspek 100 gr salami belegen Goudse kaas in plakken gesneden peperzoutnootmuskaatkerrie melk Vet een ovenschaal in met wat olie. Verdeel de aardappelpuree over de bodem.Leg daar het kipm... bekijk recept »
Twee struikjes witlof 1 paprika 1 ui 1 zakje tortelini met kaas 100 gram geraspte kaas 4 plakken cheddar kaas spekjes Kook de pasta volgens bereidingswijze op het pak. bak de spekjes klaar, voeg dan de ui en paprika toe. voeg als laatstse het witlof ... bekijk recept »
8 stevige struiken witlof/ 8 plakken ontbijtspek /300 grgekruid gehakt 75gr boter/ peper en zout en nootmuskaat. Blancheer de witlofstruikjes en laat ze afkoelen. vorm van het gekruide gehakt 8 langwerpigeballetjes. verwijder de kern van de witlof en... bekijk recept »
12 Sint-Jakobsschelpen - 8 plakken Ganda Ham - 4 stronken witlof - 1 preistengel - 2 dl gevogeltebouillon - 1 dl room - bloem - arachideolie - een garnituur van verse kruiden - peper en zout Intussen snijden we de helft van de Ganda Ham in fijne ree... bekijk recept »
500 gram witlofzout200 gram shoarmavleesolijfolie Bak het shoarmavlees gaar. Pel de blaadjes van de stronkjes witlof en leg ze in een ovenschaal. Strooi het shoarmavlees hierover. Begiet het geheel met olijfolie (niet te zuinig) en strooi wat zout. Z... bekijk recept »
500 gram witlof150 gram filtet american2 aardappelenketchupkoriandernootmuskaatkerriepoederkerrie djawasojasauschilipoederwasabipaprikapoedercitroensapkomijnepoederdilleSnij de rest van de witlof in reepjes en verdeel dit over de bodem van de magetro... bekijk recept »