704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer1,5 kg kruimige aardappelen 500 g winterpeen 50 g roomboter 400 g braadworst (hele worst of saucijzen) 250 ml heet water 1 bakje stamppotjus (28 g) 1 el honing 200 ml melk 1 snufje zout 1 snufje peper 2 el gebakken uitjes 1 pureestamper1. ... bekijk recept »
1 ui 2 tenen knoflook 2 el zonnebloemolie 850 g flespompoen 1 handsinaasappel 250 g winterpeen 35 g yellow curry paste (pakje) 400 g kokosmelk (blik) 400 ml groentebouillon (van tablet) 15 g koriander1. Snipper de ui en sn... bekijk recept »
250 g fijne mienestjes (pak 500 g) 6 eieren 250 g winterpeen ½ komkommer 2 sjalotten 250 g verse ananasstukjes (schaal) 3 el gembersiroop 5 el sojasaus 2 tl gedroogde dragon (potje 12 g)1. Kook de mie volgens de aa... bekijk recept »
300 gr half om half gehakt 2 middelgrote winterpenen 50 gr selderij 1 ui 3 eetlepels knooflookpoeder ½ theelepel witte peper 2 eieren zout 50 stuks kleine loempia vellen 1 liter zonnebloemolie of maïsolie voor frituurSchil de winterpenen en hak deze ... bekijk recept »
1 courgette 1 winterpeen ((250 g), geschild) 1 schaaltje groene aspergetips (100 g) 1 zakje bosui (3 stuks) 4 el mayonaise 1 el crème fraîche 1 tl wasabipasta (tube 43 g) 500 ml arachideolie (fles 1 liter) 2 e... bekijk recept »
4 kipchorizoworsten 396 g mais (blikje) 2 eieren 9 el bloem 2 tl maizena 4 el Amerikaanse barbecuesaus 75 g winterpeen1. Doe de worsten in een pan met water en kook 10 min. Laat ondertussen de mais uitlekken en pureer met de staafmix... bekijk recept »
100 g wilde en witte rijst 2 eetlepels roerbakolie 1 ui (gesnipperd) 1 teentje knoflook (fijngehakt) 300 g winterpeen (in blokjes) 250 g kabeljauwfilet (in 4 gelijke stukken) citroenpeper ½ zakje verse koriander... bekijk recept »
1/2 courgette 1/2 winterpeen (geschild) 1 zakje bosui (3 stuks) 12 plakjes ontbijtspek 2 el olie1. Snijd de courgette, de winterpeen en de bosui in de lengte in even lange stukken als de doorsnede van de gourmetpannetjes. Snijd ze i... bekijk recept »
600 g kruimige aardappelen 150 g winterpeen 150 g komijnekaas 3 el olijfolie 500 g sperziebonen 150 g cervelaatworst 3 el olijfolie frisse citroen1. Schil de aardappelen en rasp ze in de keukenmachine met een fijne rasp. Rasp ook de winte... bekijk recept »
300 g witte rijst 1 prei 2 uien 500 g winterpeen 4 el zonnebloemolie 100 g boemboe nasi goreng (bakje) 150 ml kraanwater 350 g Gelderse rookworsten (zak) 4 eieren1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gie... bekijk recept »