704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer300 g pandanrijst 3 bosuien 1 gele paprika 300 g scholfilet 80 ml red curry specerijenpasta (bakje) 300 g winterpeen 300 g salademix (zakje) 4 el geroosterde sesamdressing (flesje 210 ml) 15 g koriander1. Kook de pandan... bekijk recept »
200 g pastinaken 600 g regenboog winterpeen (schaal) 1 kg roodschillige aardappelen 5 el arachideolie 2 el anijszaad 4 tl zeezout 525 g varkensfiletgebraad (op kamertemperatuur) ½ el lemon pepper (specerijenmengsel, ... bekijk recept »
4 rode uien 6 el olijfolie 250 g winterpeen 4 tenen knoflook 3 stengels bleekselderij 250 g kastanjechampginons 40 g boter 1.2 kg rib-runderlappen (op kamertemperatuur) 8 g tijm (bakje à 15 g) 3 el bloem 300 ml Guinness&... bekijk recept »
125 g gerookte spekblokjes 500 g hertenbiefstuk (in stukken) 1 tl koek- en speculaaskruiden (potje a 20 g) 250 g sjalotten (gepeld) 100 ml medium dry sherry 200 ml wildfond (pot a 380 ml) 200 g winterpeen (in blok... bekijk recept »
300 g linzen 1½ liter kraanwater 1 pompoen 250 g winterpeen 1 ui 1 rode peper 20 g peterselie (bakje à 20 g) 2 tenen knoflook 2 laurierblaadjes 1 tl tijm 200 ml sherry 125 ml crème fraîche1. Kook de linzen met het wate... bekijk recept »
150 g gedroogde witte bonen (pak 500 gram) 3 stengels bleekselderij (in stukjes) 2 uien 5 tenen knoflook 4 takjes rozemarijn (bakje 15 g) 4 el olijfolie 5 roma tomaten (bak 750 g) 500 g winterpeen (geschild) 2... bekijk recept »
1 kiprollade (600 g) 2 el olijfolie 1 kippenbouillontablet 800 g vastkokende aardappelen ((zak 3 kg), schoongeboend) 4 kleine uien (in vieren) 500 g winterpeen ((zak 1 kg), in blokjes) 1/2 struik bleekselderij (in... bekijk recept »
250 g winterpeen (geschild) 4 stengels bleekselderij 3 el olijfolie ( extra voor garnering) 1 ui (gesnipperd) 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 bakje kastanjechampignons ((250 g), in kwarten) 50 ml rode wijn 1 bl... bekijk recept »
200 g extra mager rundergehakt ½ struik bleekselderij ½ winterpeen 2 el olijfolie 200 g spaghetti 70 g tomatenpuree 400 g tomatenblokjes 2 el balsamicoazijn 10 g rozemarijn 75 g rucola 100 g geraspte kaas (30)1. Bak... bekijk recept »
4 grote aardappelen (kruimig, schoongeboend) 3 el olijfolie 3 rode uien (in partjes) 500 g winterpeen ((zak 1 kg), geschild en in plakjes van 1 cm) 2 koolrapen (geschild en in plakjes van 1 cm) 1 blik gepelde tomaten&nbs... bekijk recept »