704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer1 ui ½ winterpeen (ca. 100 g) 1 eetlepel (olijf)olie 1 eetlepel suiker 1 blikje tomatenblokjes (400 g) 1 pot rundvleesbouillon met rundvlees (340 ml) 1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon ½ zakje verse peterselie&... bekijk recept »
3 el olijfolie 4 sjalotten (fijngesneden) 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 winterpeen ((250 g), in plakjes) 2 bakjes seizoensmelange (a 150 g, paddestoelen) 150 ml witte wijn 2 takjes tijm 1 laurierblaadje 1 kippen... bekijk recept »
600 g rib-runderlappen 3 el appelstroop 2 el mosterd 1 ui 25 g boter 4 laurierblaadjes 250 ml rundvleesbouillon van tablet 300 g winterpeen 250 g sperziebonen1. Snijd de rib-runderlappen in grote stukken en bestrooi met peper en zout.... bekijk recept »
500 g kipdrumsticks 2 el zonnebloemolie 2 el kerriepoeder 1 kg iets kruimige aardappelen 300 g winterpeen 2 preien 50 g boter 3 el rozijnen 200 ml volle melk1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg de drumsticks op een met bakpapier bek... bekijk recept »
1 hele kip 4 el olijfolie 500 g aardappels (geschild en in grove stukken) 600 g winterpeen (in grove stukken) 6 tenen knoflook (in de schil) 4 takjes verse tijm (bakje a 15 g)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Wrijf de k... bekijk recept »
2 eetlepels olie 1 ui (fijngesneden) 2 eetlepels korma currypasta 1/2 winterpeen (in reepjes) 1 pak tuinbonen (fijn (diepvries, 300 g)) 1 rode paprika (in reepjes) 2 x 2 tonijnsteaks ((diepvries), ontdooid)1. Verh... bekijk recept »
1 hele kip (1.4 kg) 2 uien (gesnipperd) 500 g winterpeen (in halve plakken) 3 stengels bleekselderij (in boogjes) 2 tenen knoflook (in dunne plakjes) 4 laurierblaadjes 3 eieren 1 pakje matzes (100 g) ... bekijk recept »
2 uien 2 kruidnagels 1 stuk schenkel (of 1 bakje soepvlees) 2 teentjes knoflook (ongepeld) 2 winterwortels ((500 g), in grove stukken) 1 dikke prei (in dikke stukken) 4 stengels bleekselderij (in grove stukken) ... bekijk recept »
75 g boter 300 g kipfiletblokjes 1 ui 250 g winterpeen 1 bleekselderij 300 g risottorijst (pak) 75 ml droge witte wijn 800 ml kippenbouillontabletten 40 g geraspte Parmezaanse kaas1. Smelt in een pan met dikke bodem de helft van ... bekijk recept »
300 g pandanrijst 200 g winterpeen 1 struik paksoi 2 el olijfolie 360 g Hollandse gehaktballetjes 100 g boemboe rode curry 200 ml Alpro Soya cuisine 150 ml kraanwater1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer ond... bekijk recept »