704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer4 eetlepels zonnebloemolie 1 ui (gesnipperd) 300 g risottorijst 300 g winterpeen (in piepkleine blokjes) 1 citroen (schoongeboend) 2 theelepels massalakruiden 750 ml kippenbouillon (van tablet) 200 g makreelfilet 3... bekijk recept »
4 iets kruimige aardappelen (grote) 295 g gegrilde rode paprika's 370 g tonijnstukken in zonnebloemolie (blikje 185 g) 125 g crème fraîche 200 g winterpeen 100 g geraspte kaas 450 g tuinerwten (diepvries)1. Verwarm de oven ... bekijk recept »
50 g boter 2 grote uien (gesnipperd) 1 winterpeen ((250 g), in kleine stukjes) 500 g gehakt (half-om-half) 1 el Zaanse mosterd (potje 335 g) 1 bak aardappelpuree (met boter (450 g, verse maaltijden)) 2 zoetzure ap... bekijk recept »
750 g romatomaten 1 ui 1 winterpeen 4 el olijfolie 70 g tomatenpuree (blikje) 1 teen knoflook 2 takjes tijm 2 rundvleesbouillontabletten 1 tl suiker 750 ml kokend water 2 rundersaucijzen 4 takjes peterselie1. Snij de tomate... bekijk recept »
5 romatomaten 4 el olijfolie 2 uien (gesnipperd) 4 tenen knoflook (fijngesneden) 250 g winterpeen (in stukjes) 1 courgette (in stukjes) 2 el gedroogde Italiaanse kruiden 1 laurierblad 200 g tuinerwten (pak 450... bekijk recept »
30 g boter 1 pakje Prosciutto di Parma ((ham, 75 g), in reepjes) 400 g rundergehakt 150 g winterpeen (geschild) 2 stengels bleekselderij 1 ui (gesnipperd) 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 fles passato di pomodoro&nbs... bekijk recept »
1 ui 150 g winterpeen 2 stengels bleekselderij 2 takjes takjes tijm 1½ el olijfolie 35 g tomatenpuree (blikje à 70 g) 200 g paddenstoelen voor pasta 200 g linzen 75 g geraspte Parmezaanse kaas 40 g panko (Japans brood... bekijk recept »
1 zak aardappelkroketjes (600 g, diepvries) 600 g winterpeen (zak 1 kg) 1 ui (gesnipperd) 3 el slasaus (fles 500 ml) 2 tl dragon 2 el olijfolie 2 x 2 steaks tartaar (2 schalen a 2 stuks) 4 el bearnaisesaus ... bekijk recept »
500 g hamlappen (in reepjes) 1 pakje mix voor babi Ketjap (89 g) 2 el olie 2 uien (grof gesnipperd) 300 g mienestjes (pak 500 g) 1 winterpeen ((250 g), in plakjes) 1 Chinese kool ((ca. 500 g), grof gesneden) ... bekijk recept »
300 g winterpeen 3 stengels bleekselderij 2 tenen knoflook 5 el olijfolie 800 g tomatenpartjes (blik à 400 g) 1 el balsamicoglazuur (flesje 67 g) 500 g gnocchi 250 g kalkoenschnitzels 15 g basilicum (bakje)1. Snijd de w... bekijk recept »