704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer400 gr spliterwten1 prei2 runderbouillon blokjes150 gr knolselderij (ongeveer ¼ van een hele knolselderij)1 winterpeen1 aardappel, kruimig1 rookworst1 laurierblaadjePaar takjes selderij1 uiBreng 1,5 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en ... bekijk recept »
1 kg sukadelapjes 3 uien 500 g winterpeen 10 g peterselie 10 g verse Provençaalse-kruidenmix (bakje) 3 tenen knoflook 1 sinaasappel 2 laurierblaadjes 400 ml rode wijn (Gigondas of Côtes du Rhône) 4 el olijfolie 3 stengel... bekijk recept »
1 winterpeen 3 stengels bleekselderij 1 camembertkaasje (in doosje) mespunt gemalen komijn1. Oven voorverwarmen op 200 °C. Winterpeen met dunschiller schillen en wassen. Met (groot) mes winterpeen in de lengte in dikke plakken snijden en v... bekijk recept »
1 winterpeen 1 pastinaak 500 g vastkokende aardappels olijfolie om in te bakken 1 bosje bladpeterselie 100 g bloem 5 eieren 100 g paneermeel 200 g ongepaneerde varkensschnitzels 20 g boter 1 citr... bekijk recept »
500 gr rundergehakt 250 gr champignons in plakjes 1 grote winterpeen 1 blikje tomatenpuree (70 gr) 2 uien, gesnipped 50 gr boter 800 gr aardappelen Snufje kaneel Peper en zout 2 blaadjes laurier 2 braeburn appelsVerwarm... bekijk recept »
1 kleine knolselderij (ca. 400 g) 400 g winterpeen 6 eetlepels olijfolie 250 g farfalle (pasta) 15 zwarte olijven 75 g rucolasla ½ citroen (het sap ervan) 100 g zachte geitenkaas1. Oven voorverwarmen op 225 ºC. Knols... bekijk recept »
1 ui 1 rode peper 250 g winterpeen 250 g champignons 300 g fijne mienestjes 2 el zonnebloemolie 250 g runderroerbak 100 g boemboe bami goreng (bakje, AH) 50 g gezouten pinda's1. Snijd de ui in dunne halve ringen. Snijd de peper i... bekijk recept »
2 sjalotten ½ winterpeen 100 ml witte wijn 2 el witte wijnazijn 1 el gedroogde tijm 1 laurierblad 150 g zalmfilet 75 g roomboter (op kamertemperatuur) 1 ei (gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)) 1 el crème fraîche ... bekijk recept »
750 g vastkokende aardappelen 150 g tuinerwten 1 winterpeen 1 stengel bleekselderij 4 el Amsterdamse augurken en uitjes (pot 580 g, Kesbeke) 2 el mayonaise 1 el mierikswortel 2 tl mosterd 15 g verse dille (bakje 15 g)1. Schi... bekijk recept »
1 potje krachtbouillon (rundvlees (350 ml)) 150 g penne (pasta, zak 500 g) ½ zak spruitjes ((a 500 g), schooongemaakt) 1 duobakje Provençaalse (magere spekreepjes (250 g)) 2 uien (in halve ringen) 250 g winterp... bekijk recept »