704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer2 stengels bleekselderij ½ winterpeen (ca. 100 g) 2 eetlepels boter 3 eetlepels medium dry sherry 500 ml visbouillon (van tablet) 2 bakjes roze garnalen (a 125 g) 1 pakje soja cuisine (250 ml) 1 bosuitje1. Bleek... bekijk recept »
4 lamsschenkels 1 el olijfolie 1 ui 2 tenen knoflook 300 g winterpeen 1 venkelknol 1 el appelstroop 1 laurierblaadje 330 ml bokbier ½ kippenbouillontablet> 1. Bestrooi de lamsschenkels met peper en eventueel zout. Verhit de... bekijk recept »
½ pak spliterwten (a 500 g) 1200 ml kippenbouillon (van 2 tabletten) ½ knolselderij (geschild) 1 winterpeen (geschrapt) 1 ui (gesnipperd) 1 prei (in ringen) 1 schaal gerookte kipfilet ((ca. 160... bekijk recept »
250 g aardappelen 2 uien 50 g boter 700 g winterpeen 2 tenen knoflook 2 groentebouillontabletten 2 tl suiker 1 liter kraanwater (heet) 6 takjes koriander 40 g croutons1. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Snipper de ui. ... bekijk recept »
100 g zoetpittig Zeeuws spek 2 el olijfolie 200 g winterpeen 2 sjalotten 2 tenen knoflook 3 kippenbouillontabletten 1½ liter kraanwater 400 g cannellinibonen 150 g boerenkool 75 g conchigliette (pasta) 150 g tuinerwten1. Sni... bekijk recept »
150 g winterpeen 250 g preien 40 g boter 1 laurierblaadje 1 el kerriepoeder 25 g bloem 300 ml melk 375 g kabeljauwfilet 225 g tuinerwten (diepvries) 6 plakjes bladerdeeg (ontdooid) 50 g geraspte kaas pittig 451. Verwarm ... bekijk recept »
100 g parmaham 45 g boter 400 g rundergehakt 225 g winterpeen 3 stengels bleekselderij 2 uien 2 tenen knoflook 75 ml soepele rode wijn 600 g gepelde tomaten 900 g aardappelpuree met boter 100 g Parmezaanse kaas1. Snijd de ham in r... bekijk recept »
1 flesje donker bier 500 g schouderkarbonades 500 g riblappen 1 teen knoflook 3 uien 1 winterpeen 50 g boter 1 laurierblaadje 4 takjes tijm 1 sneetje witbrood 1 tl mosterd 2 el appelstroop1. Laat bier op kamertemperatuur komen. ... bekijk recept »
300 ml wittewijnazijn (fles 500 ml) 1 el suiker 1 el peperkorrels 1 el gemalen koriander 1 rode ui (in dunne ringen) 250 g winterpeen (in dunne schuine plakken) 4 takjes dille 4 Hollandse nieuwe haringen 4 sneetjes Brab... bekijk recept »
1 ui 150 g gerookt ontbijtspek 10 g boter 200 g vastkokende aardappelen 125 g winterpeen 1 courgette 200 g verse doperwten 75 g risottorijst 1 liter kraanwater 1 kippenbouillontablet 400 g cannellinibonen (blik) 150 g spina... bekijk recept »