1000 recepten met uien
De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer1 liter runderbouillon 300 gram witlof 1 plak rauwe ham 1 plak buikspek 40 gram boter 40 gram bloem 2 eidooiers 1 dl room nootmuskaat peterselie 2 uien- Maak de struikjes witlof schoon en snij ze in julienne van 4 cm lengte. Maak de uien schoo... bekijk recept »
Voor 6 personen: 1 poularde van 1800 g 23 snufjes zout 20 slagen aan de pepermolen 2 uien 3 eetl. neutrale tafelolie 1/2 citroen 1 blik ananas op lichte siroop (8 schijven) 1 dl rumSnijd de panklare poularde van 1800 gram in stukken. Bestrooi elk stu... bekijk recept »
Voor 4 personen: 2 uien 6 courgettes 2 citroenen 1/2 koffielepel kurkuma 1 liter kippenbouillon 30 gram rijst (2 afgestreken lepels) 1 eetlepel olijfolie 2 eierdooiers 1/2 bosje koriander of bladpeterselie zout peperPel de uien en snij ze in ringen. ... bekijk recept »
Voor 4 personen: 4 roodbaarsfilets met vel (150 g) 100 g gezouten spek, in blokjes gesneden 1/2 kg vastkokende aardappelen 2 uien 1 teentje look 4 takjes tijm 4 takjes peterselie 2 dl gevogeltebouillon geklaarde boter peper en zoutSchil de aardappele... bekijk recept »
Voor 8 personen: 8 kippenbillen 8 (of meer) merguez 1 kg staartvisfilet 1 kg dikke ongepelde scampi 1 kg grote reuzengarnalen 2 kg mosselen 200 gr diepvrieserwten 500 gr ongepelde grijze garnalen 5 saffraanpotjes 2 uien 3 teentjes look 1 kg... bekijk recept »
400 gram uien 1 verse rode paprika 2 tenen knoflook 2 tabletten runderbouillon 4 eetlepels bloem 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram) 2 eetlepels olijfolie 50 gram margarineMaak de uien schoon en snijd ze in ringen, snij de paprika in stukjes (zonde... bekijk recept »
600 g procureur (varkensvlees aan ??n stuk) 2 rode uien 1 fles bokbier 1 theelepel Italiaanse kruiden (tijm, oregano, rozemarijn) 1 theelepel mosterd 100 g boter snufje zout snufje peper allesbinder- Haal het vlees uit de koeling en dep het droog met... bekijk recept »
Voor 4 personen: 2 sjalotten Loof van 1 bot radijsjes Loof van 1 bot witte uien 1 prei 4 grote aardappelen 1 eetlepel olijfolie 1 blokje kippenbouillon 2 eetlepels room zout peperPel en snipper de sjalotten. Spoel het loof van de radijzen en dat van ... bekijk recept »
6 ons lams-/ schapenvlees 4 kleine aardappelen 2 grote wortels 3 tomaten 2 aubergines 2 paprika's (1 rode & 1 gele) 3 uien, 3 teentjes knoflook, 2 deciliter olie, ? bosje koriander, 3 theelepels paprikapoeder mild, 2 theelepels gemberpoeder, 2 th... bekijk recept »
6 roma-tomaten 4 kleine courgettes 3 grote uien 2 teentjes knoflook 3 takjes tijm 3 takjes verse oregano 1 soeplepel fijngehakte bladpeterselie 6 blaadjes verse basilicum 2 blaadjes laurier 1/2 soeplepel griessuiker 10 soeplepels olijfolie zout en pe... bekijk recept »