1000 recepten met uien
De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer1 grote ui 1 grote, stevige tomaat 3 el Bertolli Extra Vergine olijfolie 1 dl witte wijn 4 filets van steaks 2 cm dikte1. Snijd de ui zo fijn mogelijk. Snij ook de tomaat in blokjes.2. Sauteer de ui in een pan met de olijfolie tot hij doorzichtig ... bekijk recept »
6 grote uien 2 teentjes knoflook 1 stengel bleekselderij 1 kleine wortel 400 g overrijpe vleestomaten 1 takje salie 400 g magere runderlapjes olijfolie 2 el bloem 1. Pel de uien en de knoflook. Snijd 1 ui en de knoflook fijn, snijd de andere ui... bekijk recept »
600 g biefstuk 3 paprika's 3 uien 1 rode peper 2 teentjes knoflook sap van 1 limoen scheut tequila 3 el Solo vloeibaar 1 tl oregano 1 tl komijnpoeder 1. Maak de peper schoon en snijd hem in stukjes. Pel en snipper de knoflook. Roer alle ingr... bekijk recept »
1 kg kalfsvlees 2 kleine uien 6 teentjes knoflook 1 kopje olie 1 ui, gesnipperd 2 el azijn 1 pot tomatensaus peper en zout 1 laurierblad 1. Snijd het vlees in blokjes; doe een beetje olie in een braadpan en voeg de gesnipperde ui en het vlees to... bekijk recept »
4 uien 2 koffielepels kalfsfond 1 koffielepel groene peperbolletjes 1 takje selder 4 moten tonijn (100 a 150 gr) roze peper fleur de sel vers gemalen peper1. Pel de uien en snij ze in vier. Doe ze in een braadpan. Los de kalfsfond op in een half glas... bekijk recept »
2 stukken tonijn van 150 gram 1 eetl olijfolir 10-20 kleine uitjes, afhankelijk van de grootte 1 zoete meloen 1 eetl cider-azijn gemalen gember, [djahe ] voor de vinaigrette 1 eetl verse peterselie handje vol kleine augurken 1 eetl olijfolie 1. M... bekijk recept »
1 kg vastkokende aardappelen 3 rode uien 75 g chorizo (stukje) 500 g stevige visfilet (bijv. tilapia of zalm) 4 eetlepels vloeibare margarine met olijfolie 2 eetlepels tomatenpuree 75 g ontpitte knoflookolijven 1 Knorr Bouillonketeltje Groenten 1... bekijk recept »
4 st kippefilet 5 st ajuinen 800 gr aardappelen 5 dl kippebouillon 1 dl sherry 1 dl room 3 st kleine takjes tijm 3 st laurierblaadjes 1/2 bussel dragon pezo 1 klontje boter 1. bereidingstijd: 90 minuten (incl. gaartijden oven)2. Ontdooi en verw... bekijk recept »
1 vel bladerdeeg 250 gram gezouten spek 2 grote uien 3 eieren 2,5 dl extra lichte room 2 el boter 100 gram geraspte emmentaler nootmuskaat peper en zout 1. snipper de uien fijn snij het spek in stukjes. Klop de eieren goed los met de room en ... bekijk recept »
175 ml droge witte wijn 1 blokje Knorr Finesse bouillon kip 6 el olijfolie 2 teentjes knoflook 5 tomaten (in schijfjes) 3 uien (in dunne ringen) 1 kg vastkokende aardappelen (in dunne schijfjes) 1 el verse tijmblaadjes 250 ml water1. Verwarm ee... bekijk recept »