1000 recepten met sjalot
Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Hij is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades heerlijk te kruiden. Jus waarin je een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, koken en rauw gebruiken. Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen of snippertjes snijden. Maar doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. + lees meer4 zeewolffilets100 ml visfond100 ml witte wijn1 sjalot1 teentje knoflook175 g geitenkaas1 citroen15 appelkappertjespeperzout1. Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de sjalot en de knoflook en snipper fijn. Verkruimel de geitenkaas en meng met de sj... bekijk recept »
8 portobello's100 g feta100 g zongedroogde tomaten30 g pijnboompitten1 sjalot1 teentje knoflook1 aubergine (klein)handvol peterselie1 kl gedroogde oreganoolijfoliepeperzout1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Pel en snipper de sjalot en het teent... bekijk recept »
400 g farfalle1 teentje knoflook1 el olijfolie1 sjalot150 g geitenkaas (bûche)150 ml room150 g walnoten (gehakte)handvol bladpeterselie (gesnipperd)peperzout1. Pel en snipper de sjalot. Pel het teentje knoflook en rasp het fijn. 2. Verhit de olijfoli... bekijk recept »
150 g gerookt spek (in blokjes)400 g spruiten500 g vastkokende aardappelen1 sjalot1 teentje knoflooknootmuskaatpeperzout1. Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 5 minuten in lichtgezouten water. Laat ze meteen schrikken in ijswater en goed uitlekk... bekijk recept »
1 kg krabbenpootjes (voorgekookt)5 tomaten1 el tomatenpuree1 sjalot2 teentjes knoflook50 ml groentebouillon50 ml rode wijn1 citroen (in partjes)handvol peterselie2 el zonnebloemoliesuikeruit de molen peperzout1. Pel en ontpit de tomaten, snij ze in b... bekijk recept »
800 g aardappelen (gekookte)250 g grijze garnalen (gepeld)3 stronkjes witloof3 lente-uien1 sjalot4 el maïsolie2 el frambozenazijnuit de molen peperzout1. Snij de aardappelen in blokjes. Snipper de sjalot fijn. Snij de lente-ui in ringen. Maak het wit... bekijk recept »
24 scampi's2 vleestomaten (grote)1 sjalot3 el tomatenpuree200 ml visfond200 ml room250 ml droge, witte wijnolijfolie1 el peterselie (gehakt)cayennepeperzoutmaïszetmeel1. Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Pel en ontpit de tomaten, sni... bekijk recept »
2 schartongen (van 400 g)75 g noordzeegarnalen (gepeld)0.5 sjalot (gesnipperd)0.5 el citroensap0.5 el peterselie (fijngehakt)75 g bakboter50 g tarwebloemzout1. Maak de scharren schoon, ontschub, was en dep droog. 2. Snipper de sjalot. 3. Hak de peter... bekijk recept »
240 g zalmfilet80 g hopscheutenpeperzout2 el verse bieslook (fijngehakt)2 cl arachideolie8 cl maïskiemolie1 el groene peperbessen1 sjalot (fijngesnipperd)2 el citroensap1. Snipper de sjalot en de bieslook. 2. Maak een marinade aan met de olie, sjalot... bekijk recept »
20 g bakboter1 sjalot (fijngehakt)1 stengel bleekselder (in stukjes)2 dl droge, witte wijn5 cl jenever1 dl visfond2 dl room1 bakje waterkers (grof gehakt)peperzout1. Hak de sjalot fijn, snij de selder in stukjes. 2. Hak de waterkers grof. 3. Laat de ... bekijk recept »