1000 recepten met sjalot
Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Hij is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades heerlijk te kruiden. Jus waarin je een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, koken en rauw gebruiken. Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen of snippertjes snijden. Maar doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. + lees meer1 sjalot 1 bosje bladpeterselie 1 ei 1 bruine boterham 400 g rundergehakt olijfolie om in te bakken 4 meergranenbollen 50 g Parmezaanse kaas, aan stuk 1 teentje knoflook 75 g rucola Verwarm de grill v... bekijk recept »
1 sjalot 75 g boter 125 g risottorijst 380 ml gevogeltefond 120 ml kraanwater 3 takjes salie 4 takjes oregano 50 g Parmezaanse kaas 4 duivenborstfilets (duivenfilet, van de meesterslager*) 75 ml sherry PX1. Snipper de sjalot fi... bekijk recept »
1 pot geroosterde paprika (met olie en knoflook (295 g), uitgelekt) 1 sjalot (gesnipperd) 2 eetlepels verse koriander (blaadjes) 2 el zure room 1 kg spareribs (sweet chili (kant-en-klaar))1. Pureer de paprika's met de sjal... bekijk recept »
2 kg mosselen 1 ui 1 bosje bospeen 5 stengels bleekselderij 1 prei 5 takjes bladselderij 200 ml witte wijn 30 g boter 250 g zeekraal 2 sjalotten olijfolie extra vergine 1 el witte wijnazijn 1... bekijk recept »
4 eetlepels Zaanse mosterd 2 theelepels honing 4 eetlepels sinaasappelsap 6 eetlepels olijfolie 500 g kalkoenfilet à la minute (8 lapjes) 4 nectarines 1 sjalot zout en versgemalen peper ½ zakje verse munt (à 15 g)1. In ... bekijk recept »
6 uien 500 g gekookte bieten 40 g boter 8 plakjes roomboter bladerdeeg (pakje 10 plakjes, diepvries, ontdooid) 500 g preien 145 g geitenkaas, Bettine Blanc 58 125 ml crème fraîche 1 sjalot 3 el yoghurtdressing bieslook (fles... bekijk recept »
1 sjalot 50 g boter ½ runderbouillontablet 250 ml kraanwater 25 g bloem 25 ml cognac 2 tl zwarte peperkorrels 125 ml slagroom1. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 5 min. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepe... bekijk recept »
4 artisjokken ½ citroen 4 el wittewijnazijn ½ el dijonmosterd 200 ml olijfolie extra vierge 1 sjalot 2 el gemengde kruiden (bijv. peterselie, bieslook en basilicum)1. Snijd de steel van de artisjokken af. Wrijf een halve ci... bekijk recept »
1 grapefruit 1 groene peper 2 el poedersuiker 1 tl rode pepersaus 0.5 bosje koriander 200 ml olijfolie 1 limoen rock & seasalt mix of himalayazout DressingSnijd de partjes uit de grapefruit en vang het vocht... bekijk recept »
1 fles biotomatensoep 16 dikke gepelde scampi’s (versafdeling) 1 laurierblad 1 teentje look 1 eetlepel olijfolie peper 2 takjes platte peterselie 400 g rauwe visfilets naar keuze, zonder vel 1 potje rouille 1 rustiek stokbrood 1 mespunt saffraanpoede... bekijk recept »