1000 recepten met ijsbergsla
IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. De naam komt uit Amerika. Volgens de ene uitleg verwijst de naam naar de bladeren die zo knapperig zijn dat het lijkt of ze zijn bevroren. Minder romantisch is de uitleg dat deze sla met ijs werd bedekt voordat ze met de trein van de west- naar de oostkust werd vervoerd. Hoe het ook zij, ‘iceberg’-sla is knapperiger en frisser dan kropsla die hierdoor bijna van tafel is verdrongen. Er bestaat ook rode ijsbergsla. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. Hierbij worden de plantjes eerst in potten gezaaid en daarna overgeplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snij de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komende bladeren makkelijk los. + lees meer450 gram tartaar 2 el olijfolie 1 zakje Gyrosmix van Knorr 1 teentje knoflookheel fijn gehakt beetje paneermeel 1 grote rode uiin dunne halve ringen 1 rode paprikain dunne reepjes beetje gesneden ijsbergsla 4 zachte witte bollen met sesamzaadjes Kno... bekijk recept »
75 g Notenrijst zout 2 lente-uitjes 4 takjes verse koriander 100 g kerstomaatjes 1 dl slasaus 75 g gekookte kipreepjes 50 g geraspte kaas (versgemalen) peper 2 tortilla?s (a 21 cm) ? zak gemengde salade met ijsbergsla (a 200 g) 1. Kook de Notenrijst ... bekijk recept »
4 ciabattabroodjes 3 eetl. olijfolie 1 theel. balsamicoazijn 1 eetl. gehakte Italiaanse kruiden (oreganotijmbasilicum vers of diepvries) of 1 theel. gedroogd versgemalen peper 2 handperen 8 plakjes ontbijtspek 2 bolletjes mozzarella 4 blaadje... bekijk recept »
150 gram gemengde sla (krulslaijsbergslaroodlofenz.) 25 gram ongezouten hazelnoten 25 gram pijnpitten 150 gram feta of stevige geitenkaas Doe de verkruimelde noten en de pijnpitten in een koekenpan met antiaanbaklaag en laat ze op een matig hoog vuur... bekijk recept »
1/2 verse ananas 1 limoen 1 eetlepel gembersiroop 10 g verse koriander (zakje a 15 g) zout (versgemalen) zwarte peper 1/4 krop Ijsbergsla 8 plakken bacon 10 g boter of margarine 4 hamburgers (a 100 g) 4 Kaiserbroodjes 2 eetlepels mayonaise ... bekijk recept »
1 ui gesnipperd 1 teenje geperste knoflook 125 gr. gesneden champignons 100 gr verse sperziebonen in stukjes van ca.2 cm. 100 gr. tauge 1 schijf ananas in kleine stukjes gesneden paar bladen ijsbergsla 100 gr. gekookte rijst mespuntje sambal 1 eetl. ... bekijk recept »
150 gram achterham 5 gram magrine 75 gram champions 75 gram tauge 1 eetlepel ketjap 50 gram rijst 1 ei zout,peper water sambal 1/4 krop sla Bak de ham in de magarine en bak mee de champions, tauge, halve lepel ketjap. en bak van een los geklopt ei me... bekijk recept »
1 eetlepel olijfolie 100 gram rundergehakt 1 klein blikje mais (150 gram) uitgelekt 1 blikje kidneybonen (200 gram)afgespoeld en uitgelekt 2 eetlepels tacokruiden 1/2 pak (=250 gram) gezeefde tomaten 4 kleine tortillawraps 4 eetlepels salsasaus 1/4 k... bekijk recept »
8 eieren, 300 g gekookte aardappels, 1 sjalot, 1 eetlepel boter, 1 eetlepel ganzevet, gehakte platte peterselie, versnipperde kropsla of ijsbergsla, olie, azijn, peper en zout De aardappel in blokjes snijden en bakken in een beetje ganzevet met de ve... bekijk recept »
1 vel loempiadeeg van 10x10 cm40 gr dungesneden lamsham,1/20 deel ijsbergsla1/10 pot kersen op siroophonig allesbinder Snij de sla zeer fijn, leg een bergje midden op een groot bord, verdeel de lamsham zodanig dat de sla geheel bedekt is (dakpansgewi... bekijk recept »