1000 recepten met ijsbergsla
IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. De naam komt uit Amerika. Volgens de ene uitleg verwijst de naam naar de bladeren die zo knapperig zijn dat het lijkt of ze zijn bevroren. Minder romantisch is de uitleg dat deze sla met ijs werd bedekt voordat ze met de trein van de west- naar de oostkust werd vervoerd. Hoe het ook zij, ‘iceberg’-sla is knapperiger en frisser dan kropsla die hierdoor bijna van tafel is verdrongen. Er bestaat ook rode ijsbergsla. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. Hierbij worden de plantjes eerst in potten gezaaid en daarna overgeplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snij de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komende bladeren makkelijk los. + lees meerBatavia- of ijsbergsla radicchio 2 avocado's 1 eetlepel balsamicoazijn Delhaize 1 bosje basilicum citroensap 4 eetlepels olijfolie 1,5 eetlepel pijnboompitten 150 g zachte geitenkaas zout, versgemalen zwarte peper1. Was de sla, droog en scheur in kle... bekijk recept »
1 zakje tonijn (85 g) 1 eetlepel magere kwark ½ theelepel gedroogde tijm 3 sneetjes volkorenbrood 3 plakjes rosbief 1 blaadje ijsbergsla 3 eetlepels rauwkost (bakje a 150 g) 1 theelepel halvarine 1 appel1. Tonijn met kw... bekijk recept »
4 el Zaanse mayonaise (tube 170 ml) 75 ml slagroom 1 mespuntje chilipoeder 2 el tomatenketchup 1 el medium sherry 1 citroensap naar smaak 4 blaadjes ijsbergsla 200 g Hollandse garnalen 1 el peterselie (bakje 30 g)1. Klop de slagroom lobbig. S... bekijk recept »
400 g sperziebonen (schoongemaakt) 100 g witte rijst 4 el zonnebloemolie 1 schaal magere varkensreepjes (400 g) 1 zakje burrito seasoning mix (40 g) 1 tl paprikapoeder (mild) 1 pak tortilla wraps (8 stuks) 1 zak... bekijk recept »
300 g wilde en witte rijst (pak a 500 g) 5 el olijfolie 1 el azijn 1 zak gemengde ijsbergsla (extra (200 g)) 400 g champignons 3 bosuitjes 1 blik kippenragout (a 400 ml)1. Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken. Van 3 el ol... bekijk recept »
1 chorizoworst (250 g) 1 bakje gesnipperde ui (175 g, Biologisch) 4 eetlepels olijfolie 1 teentje knoflook 1 blik tomatenblokjes (400 g) 2 blikken kikkererwten (a 400 g) 2 eetlepels citroensap 2 maal 100 gr gemengde ijsbergslaChorizo in plakjes snijd... bekijk recept »
1 krop ijsbergsla 1 zakje verse peterselie (30 g) 4 plakken extra belegen kaas 1 blikje sardinefilets (a 120 g) 1 teentje knoflook 6 sneetjes bruinbrood ½ flesje Caesar dressing (a 350 ml)1. Slabladeren in stukken sche... bekijk recept »
600 g aardappelpartjes (diepvries) 1 ui 1 rode paprika 1 avocado 200 g ijsbergsla 160 g gerookte kipfiletplakjes 100 ml Caesar dressing1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bereid de aardappelpartjes in de oven volgens de aanwijzingen o... bekijk recept »
4 eieren 1 schaaltje kipfilet in blokjes (ca. 350 g) 5 el boter 1 krop ijsbergsla 1 rode paprika 1 doosje cherrytomaten (250 g) 2 dozen saladbar Caesar salade (a 114 g) bruin stokbrood1. Eieren in steelpannetje in 7 min. ... bekijk recept »
300 g meergranenrijst 400 g kippendijenfilet 3 el sambal 1 el honing 50 ml ketjap manis 50 g cashewnoten 1 krop ijsbergsla 1 rode paprika 2 courgettes rijstolie 300 g maïskorrels uit blik Bereiding... bekijk recept »