1000 recepten met ijsbergsla
IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. De naam komt uit Amerika. Volgens de ene uitleg verwijst de naam naar de bladeren die zo knapperig zijn dat het lijkt of ze zijn bevroren. Minder romantisch is de uitleg dat deze sla met ijs werd bedekt voordat ze met de trein van de west- naar de oostkust werd vervoerd. Hoe het ook zij, ‘iceberg’-sla is knapperiger en frisser dan kropsla die hierdoor bijna van tafel is verdrongen. Er bestaat ook rode ijsbergsla. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. Hierbij worden de plantjes eerst in potten gezaaid en daarna overgeplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snij de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komende bladeren makkelijk los. + lees meer200 g mihoen 4 el olie 1 rode ui in halve ringen 2 teentjes knoflook gesnipperd 2 cm verse gember geschild en fijngehakt 1 rode peper zaden verwijderd, fijngehakt 100 g shi-take in plakjes 180 g pittig gekruide tofublokjes 3 el sojasaus 1 krop ijsber... bekijk recept »
4 scharfilets 125 g crème fraîche 1 el mosterd 2 el kappertjes (potje 100 g) 90 g geraspte belegen kaas (zak 175 g) 2 el olijfolie 700 g krieltjes 200 g gemengde ijsbergsla 3 el tuinkruidendressing (sladressing, fles 450 ml) 1 s... bekijk recept »
3 bosuitjes 3 eetlepels olijfolie 2 schaaltjes roodbaarsfilet (vers a ca. 250 g) 2 bakjes cherrytomaten (a 250 g) 1 duopak aardappelschijfjes (700 g) 250 g verse roomkaas gekleurde peperkorrels, gemalen 1 zak ijsbergsla&n... bekijk recept »
3 blikjes haringfilets in tomatensaus (160g) 4 eieren 500 g sperziebonen 400 g ijsbergsla met tuinkruiden 75 ml ceasardressing 1 snufje zout 1 snufje peper 4 bruine pistoletjes1. Schep de haring door de tomatensaus. Pel de eieren, hak ze in gr... bekijk recept »
300 g fusilli (pasta) 1 ui 2 rode paprika's 2 eetlepels olijfolie 2 potten pastasaus tomaat (paprika en chili, (a 185 g)) 1 pakje hamblokjes (250 g) 1 zak gemengde ijsbergsla (200 g) 5 eetlepels balsamicodressing1. F... bekijk recept »
300 g farfalle (pasta) 2 teentjes knoflook 1 gele paprika 6 eetlepels olijfolie extra vierge Italiaans (fles a 500 ml) 3 vleestomaten ½ pot groene pepers mild (a 290 g) 200 g belegen kaas (stuk) 1 zak gemengde i... bekijk recept »
50 g boter 10 filodeegbladen 0.5 krop ijsbergsla 0.5 bos witpuntradijs 0.5 bos bospeen 0.25 komkommer 1 mespuntje cayennepeper enkele takjes verse kruiden (bijvoorbeeld munt of peterselie) 200 g kikkererwten uit blik 1 teentje knoflook 35 g sesamz... bekijk recept »
1 blikje makreelfilet met knoflook in kruidenolie uitgelekt 6 surimisticks 150 g Hollandse garnalen 120 g gele en rode paprika gegrild, in dunne reepjes 4 el tartaresaus 8 sneetjes dubbeldonker brood ijsbergsla gesneden 4 sneetjes maïsvloerbrood 4 s... bekijk recept »
2 zoete appels (bijv. Golden Delicious) 1 gele paprika 3 eetlepels vloeibare margarine 1 schaal kalkoenfilet à la minute (ca. 400 g) 200 g gemengde ijsbergsla 80 g rucola slamelange 1 bekertje verse honing-mosterddressing (... bekijk recept »
3 el (olijf)olie 1 zak Provençaalse wokgroente (400 g) 4 wraps (pak 6 stuks) 1 blik tomatenblokjes (400 ml) 1 bekertje zure room (125 ml) paprikapoeder ½ krop ijsbergsla (in reepjes) 1 zakje geraspte oude k... bekijk recept »