1000 recepten met bosui
De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Maar rauwe bosuitjes zijn ook heel smakelijk in rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet. Meegestoofd geven bosuitjes een gerecht een lichte uiensmaak. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Gestoofde bosui smaakt lekker in voorjaarsgroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis. Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels. Je kunt bosui zelfs als groente serveren: snijd de uitjes dan in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat boter gaar. Daarna bestrooi je ze met wat (zee)zout. Snij de bodem eraf . Haal ook het allerlaatste deel van het groen en de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes daarna en snij ze in kleine ringen. + lees meer250 g zalmfilet (Vismarine), ontdooidzoutversgemalen peper2 eetl. olijfolie1 eetl. citroensap1 lente-/bosui, in smalle ringenvoor de mojosaus:1 teentje knoflook, gepeld1 theel. paprikapoeder1/2 theel. gemalen komijn (djinten)1 eetl. witte wij... bekijk recept »
2 eetl. arachideolie of zonnebloemolie1 ui, in ringen2 teentjes knoflook, gehakt8 drumsticks of 4 kipkarbonadeszoutversgemalen peper3 lente-/bosuitjes, in schuine stukken van 2-3 cm1 theel. sambal oelek3 eetl. sojasaus1 eetl. honing1/2 l kipp... bekijk recept »
4 kippenboutenzoutversgemalen peper3 eetl. olijfolie4 teentjes knoflook, gepeld2 lente-/bosuitjes, in ringetjes250 ml Pinot Blanc100 g groene olijven zonder pitblaadjes basilicum1. Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit de olijfolie in een hap... bekijk recept »
150 g rauwe ham, in plakken (ca. 8 plakken)100 g feta, in kleine blokjes2 eetl. zwarte of groene olijven, zonder pit, in plakjes of gehakt1 vleestomaat, gepeld, in miniblokjes2 eetl. olijfolie1 eetl. citroensapzout en versgemalen peper8 lange spriete... bekijk recept »
50 g cashewnoten100 g taugé100 g geroosterde paprika (pot), in reepjes2 lenteuitjes/bosuitjes, in schuine reepjes1 eetl. koriander of basilicumvoor de dressing:2 eetl. arachideolie of zonnebloemolie2 eetl. citroensap1 theel. honing1 eetl. ... bekijk recept »
500 g varkensfiletlapjeszoutversgemalen peper4 eetl. arachide- of zonnebloemolie2 teentjes knoflook, gesnipperd2 lente-/bosuitjes, in ringetjes2 eetl. sojasaus of ketjap manis2 eetl. citroensap1 ananas, geschild, in plakken van 1,5 cm2 eetl. geha... bekijk recept »
1 Zak ovenfriet 600 g PLUS Blonde d’Aquitaine biefstuk Olijfolie 1 Teen knoflook, gepureerd 2 Rode uien, gepeld en in grove stukken gesneden 1 Handvol kleine champignons 1 Zak gemengde sla 2 Stengels bosui, in ringen gesneden ½ K... bekijk recept »
250 gr groene tagliatelle 400 gr kalkoenfilets 1 el olijfolie 2 gele paprika's in reepjes 1 dl slagroom 50 gr gorgonzola, verkruimeld 1 bosui in ringetjes 2 el fijngehakte verse tuinkruiden (peterselie en bieslook) peper&zout (pezo)1. Kook de taglia... bekijk recept »
2 bosuitjes, in ringetjes 15 g boter 1 kruidenbouillontablet 2 paprika's, gele 1 snuifje Peper 1 eetlepel peterselie, verse, gehakte 2 theelepel tijm, verse 4 dl water1. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Maak de paprika's schoon en snijd... bekijk recept »
2 bosuitjes in ringen gesneden 15 gr boter 1 kruidenbouillonblokje 2 gele paprika's 1 el vers gehakte peterselie 2 tl verse tijm 4 dl water peper & zout1. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukjes. Smelt d... bekijk recept »