1000 recepten met bosui
De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Maar rauwe bosuitjes zijn ook heel smakelijk in rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet. Meegestoofd geven bosuitjes een gerecht een lichte uiensmaak. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Gestoofde bosui smaakt lekker in voorjaarsgroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis. Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels. Je kunt bosui zelfs als groente serveren: snijd de uitjes dan in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat boter gaar. Daarna bestrooi je ze met wat (zee)zout. Snij de bodem eraf . Haal ook het allerlaatste deel van het groen en de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes daarna en snij ze in kleine ringen. + lees meer2 rode paprika's 1 schaaltje kipfilet (ca. 400 g) 250 g peultjes 2 dozen Chinese chow mein (a 187 g) 3 eetlepels zonnebloemolie 3 bosuitjes 4 eetlepels seroendeng (potje a 100 g)1. Paprika's schoonmaken. Paprika en kipfilet... bekijk recept »
300 g kipdijfilet 350 g haricots verts 2 el wokolie 95 g boemboe voor ajam paniki 250 ml kraanwater 1 peer 3 bosuien 300 g woknoedels (kant-en-klaar)1. Snijd de kip in stukjes van 1½ x 1½ cm. Verwijder de steelaanzet van de haricot... bekijk recept »
1 rode peper 1 limoen 2 cm verse gember 2 el pindakaas 1 teen knoflook 150 ml sterke zwarte thee 300 g winterpeen 300 g gerookte kipfilet 200 g sugarsnaps 300 g mienestjes 2 el sesamolie 3 bosuitjes1. Snijd het steeltje van de r... bekijk recept »
4 shoarmabroodjes 1 komkommer (in blokjes) 1 bakje cherry tomaten ((250 g), in vieren) 2 zakjes bosui ((a 3 stuks), in ringen) 2 bakjes platte peterselie ((a 20 g), alleen de blaadjes) 1 bakje munt ((15 g), alleen d... bekijk recept »
400 gr. Spagettizoutversgemalen peper ca 400 gr. VALES in blokjes 3 el. olijfolie2-4 teentjes knoflook250gr. champignons (of 1 potje champignons )1 bosui in ringetjes1 pakje koksroom of room culinair. Kook de spagetti in ruim water met zout beetgaar,... bekijk recept »
2 kg mosselen 1 eetlepel olie 2 zakjes bosuitjes (a 3 stuks)in schuine stukjes 400 ml kokosmelk 1/2 pot tikka masalasaus (a 400 ml) Bereidingswijze Spoel de mosselen af onder stromend water. Verwijder mosselen die kapot zijn of die na een flinke t... bekijk recept »
500 g uien (in partjes), 1 teentje knoflook (gesnipperd), 20 g boter, 1 flesje Maggi basis voor uiensoep a 255 ml, 2 bosuitjes (in ringetjes), ? 35 g jonge komijnekaas (grof geraspt)4 sneetjes stokbrood (geroosterd) Fruit de uien met de knoflook 10 m... bekijk recept »
100 gr Risottorijst 1 bosui 1 tomaat handje cashewnoten 100 gr gerookte forel beetje koriander (vers of gedroogd) peper/zout olijfolie optie: witte of rose wijn Kook de risotto volgens de normale wijze met een beetje zout. Laat na het koken s... bekijk recept »
2 zoute haringen 150 g Griekse yoghurt 10 radijsjes in plakjes 2 bosuitjes in dunne ringetjes 2 eetlepels verse basilicum fijngehakt zout peper versgemalenSnijd de haringen in dunne reepjes. Meng in een schaal de Griekse yoghurt met de radijsjes, bos... bekijk recept »
4 stukken zalmfilet van 125 g 6 bosuitjes 4 takjes dragon 2 eetlepels boter of vloeibare margarine zeezout vierseizoenen peper, versgemalen ½ citroenSnijd de kontjes van de bosuitjes en halveer de uitjes in de lengte. Ris de dragonblaadjes van de tak... bekijk recept »