1000 recepten met bosui
De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Maar rauwe bosuitjes zijn ook heel smakelijk in rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet. Meegestoofd geven bosuitjes een gerecht een lichte uiensmaak. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Gestoofde bosui smaakt lekker in voorjaarsgroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis. Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels. Je kunt bosui zelfs als groente serveren: snijd de uitjes dan in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat boter gaar. Daarna bestrooi je ze met wat (zee)zout. Snij de bodem eraf . Haal ook het allerlaatste deel van het groen en de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes daarna en snij ze in kleine ringen. + lees meer225 g bloem 1 zakje bakpoeder mespunt gemalen komijn 125 g Leidse oude kaas (geraspt) 1 rode peper (fijngehakt) 1 zakje bosui ((3 stuks), in ringetjes) 1 ei (losgeklopt) 50 g boter (gesmolten) 225 ml melk1. Ve... bekijk recept »
3 el sojasaus 2 el zoete chilisaus 2 tl maizena 450 g mager (rundergehakt) 250 g mihoen 3 el zonnebloemolie 1 rode peper (in reepjes) 6 bosuitjes (in stukjes) 250 ml kippenbouillon (van tablet)1. Roer in een kom de... bekijk recept »
400 g sperziebonen (steelaanzet en het puntje verwijderd en gehalveerd) 1 zakje bosui ((3 stuks), in ringen) 1 pakje Coburger ham ((145 g), in reepjes) 4 el olijfolie 2 tenen knoflook (fijngesneden) 1 pak gnocchi di pata... bekijk recept »
250 g basmatirijst 1 rode peper 1 bosui 15 g koriander 2 tenen knoflook 350 g broccoliroosjes 4 el arachideolie 5 el sojasaus ((ABC special sweet soy sauce)) 125 g gesneden kastanjechampignons 4 eieren1. Kook de rijst volgens d... bekijk recept »
1 voorgebakken focaccia (brood) 1 eetrijpe avocado 1 el citroensap 3 druppels tabasco 2 trostomaten 3 bosuitjes 4 blaadjes kropsla 100 g witte kaasblokjes1. Verwarm de oven voor op 225 ºC. Bak de focaccia in 6-8 min. af. Snijd de avocad... bekijk recept »
300 g reuzengarnalen ((zak 500 g, diepvries), ontdooid) 300 g gehakt (half-om-half) 2 cm verse gember (geschild) 1 rode peper (in dunne reepjes) 1 zakje bosui ((3 stuks), in ringen) 1 ei (losgeklopt) 1 teen k... bekijk recept »
200 g kipfilet 2 cm verse gember 2 el sojasaus 1 winterpeen 1 zakje bosuitjes (3 stuks) 200 g peultjes (schoongemaakt) 200 g tuinerwten (pak a 450 g, diepvries) 1 citroen (uitgeperst)1. Snijd de kipfilet in dunne pla... bekijk recept »
50 g witte rijst 1 el Thaise rode currypasta 2 el olie 200 g kogelbiefstukken 1 mango 75 g waterkers 1 limoen 1 rode peper 2 el sojasaus 2 el vissaus ½ el donkerbruine basterdsuiker 3 bosuien1. Rooster in een droge koekenpa... bekijk recept »
2 komkommers (geschild) 75 g waterkers 1 bosui (in ringen) ½ liter koude kippenbouillon (van tablet) 100 g blauwaderkaas ((bijv.roquefort of danish blue), verkruimeld)1. Komkommer in stukken snijden. Van waterkers 4 m... bekijk recept »
1 jonagold appel (ca. 200 g) 75 g rucola 200 g gerookte kipfilet 0,5 rode paprika 6 Amsterdamse uitjes 1 bosui 2 stengels bleekselderij 50 ml saladedressing frambozen 40 g walnoten1. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in... bekijk recept »