325 recepten met boerenkool
De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Boerenkool aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast; de beste bewaartemperatuur is 1-4 °C. Op een koele en droge plaats (12-15 C) is het ongeveer een week houdbaar. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. + lees meerBoerenkooltempemaiskorrels (blik)1 schijf laos3 rode pepersklein blikje kokosmelk3 citroenblaadjes2 sjalotjes3 teentjes knoflookbouillonpoederolie Voorbereiding tempe in stukjes snijden en even in de olie bakkensjalotjes en knoflook in plakjes snijde... bekijk recept »
Per persoon: 1 speklap 1 ui 2 theelepels kerrie 1 teentje knoflook 1 eetlepel ketjap 1 etlepel bouillon 1 eetlepels sherry Het vleesgerecht opdienen of door de boerenkool verwerken; zie voor de bereidingswijze van kool Boerenkool bereiden bekijk recept »
1,5 kg boerenkool aan een stronk 4 hamlappen 1/2 ui 1 laurierblad 2 kruidnagelen 1 rookworst 1 theelepel zout 1 kg aardappelen 1 theelepel zout 1/2 theelepel peper 4 halskarbonades 2 eetlepels ketjap manis 1 eetlepel citroensap 1/4 theelepel peper 1... bekijk recept »
1,5 kg verse boerenkool (aan stronk) 4 hamlappen 1/2 ui 1 laurierblad 2 kruidnagelen 1 rookworst 1 kg aardappelen 1 theelepel zout 1/2 theelepel peper 500 gr rundvlees in blokjes gesneden 1 ui 3 eetlepels azijn 1 citroen 10 kruidnagelen 1 eetlepel b... bekijk recept »
1 KG. vastkokende aardappelen,(of Maggi puree voor ovenschotels) 2 dl. Melk50 gr. BoterVersgeraspte noodmuscaat,Zout en Versgemalen peper, 1 Ui2 el. Olie750 gr. Fijngehakte boerenkool. (of 750 gr. Diepvrioesboerenkool) 2 dl Groente- of Kippenbouillon... bekijk recept »
1 kg. aardappelenzoutpeper1 dl. hete melk3 el. boter of margarine? 750 gram fijngesneden boerenkool1 dl. slagroom1-2 dl. kippenbouillon (van tablet)500 gram rundergehakt1-2 tl. kerriepoeder Kook de aardappelen met zout in ca. 25 minuten gaar. Stamp z... bekijk recept »
Vastkokende aardappels 250 gr boerenkool 1 (rode) ui 1 teentje knoflook rookworst 3 eieren 1 ? dl zure room 100 gr pittige geraspte kaas Ovenschotel invetten, plakjes aardappel, daarop ui en knoflook, daarop boerenkool, daarop rookworst. Net zolang d... bekijk recept »
2 eetl olijfolie 1 middelgrote ui 1/2 grote jalapenopeperzaden en zaadlijsten verwijderd en in dunne plakjes gesneden 1/2 theel zout 2 pommodorotomatengrof gehakt 1 kop verse (van een kolf) of diepvriesmaiskorrels 2 koppen kippenbouillon 4 grote boe... bekijk recept »
1 1/2 kg aardappelen? 1 kilo schoongemaakte en gesneden boerenkool400 gr. halfom gehakt1 blik kapucijners1 flinke ui (of enkele kleine)zout en peperjus (liefst van stoofvlees of smeltjus). Zet de aardappels met de boerenkool erbovenop in water met zo... bekijk recept »
1 kilo aardappelen 1 dl hete melk zout en peper 200 gram geraspte jong-belegen kaas 4 eetlepels boter ca. 750 gram fijngesneden boerenkool 2 dl slagroom 1 dl kippenbouillon van tablet 500 gram rundergehakt 2 theel. kerriepoeder Kook de aarda... bekijk recept »