Recepten met zuurkool

740 recepten met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer

Bigos

- 1 kilo zuurkool - 400 gram vet varkensvlees (in blokjes) - 40 gram boter - 2 grote gesnipperde uien - 1 theelepel gestampte kardamonzaadjes - peper naar smaak - 2 laurierblaadjes - 1 teentje knoflook - 1 fijngesneden witte kool met 300 gram mager v... bekijk recept »

Falafel

300 gram kikkererwten - - 8 bosuitjes - 1 teentje knoflook - 2 eetlepels bloem - 1 theelepel bakpoeder - 1/2 eetlepel komijn - 1 eetlepel korianderpoeder - 1 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1/2 bosje peterselie - 1/2 bosje koria... bekijk recept »

Gerookt Spek

Buikspek aan een stuk van 1,5 a 2 kilo. Voorbereiding 1,5 dl Ketjap 1 eetlepel Sesamolie 2 theelepels Gember Poeder 6 theelepels vijf kruiden poeder enkele tenen verse Knoflookgeplet en fijngehakt (of 2-3 eetlepels knoflookpoeder) 2 eetlepels kleurzo... bekijk recept »

Champignongoulash

50 gram boter/margarine bakolie 1 doosje schoongemaakte champignons (250 gra; m) 2 middelgrote uien, in grove stukken gesneden 1 geperst teentje knoflook 2 volle eetlepels paprikapoeder 1 volle eetlepel bloem 1 klein blikje tomatenpuree 1 bouillonbl... bekijk recept »

Linzen-gehaktschotel

100 gm bruine linzen 100 gm bakbacon in dikke plak 400 gm rundergehakt 400 gm tomaten gepelde 1/2 bouillontablet 1 kerstomaatje 1 ui grote 1 teentje knoflook 1 theelepel basilicum 1 theelepel oregano 1 peper spaanse groene 1 basilicumblaadje 1 zout 1... bekijk recept »

Kalkoencasserole met bier en paddestoelen

2 appels 1 fles bier, zwaar 75 gm boter 500 gm kalkoenfilets 1 kaneel 2 teentjes knoflook 1 kruidnagel, gemalen 200 gm paddestoelmelange 100 ml tomatenketchup 2 uien, gesnipperde 2 eetlepels worcestershiresaus 200 gm prei, gesneden Benodigde material... bekijk recept »

Zuurkoolsalade

1 zakje wijnzuurkool 2 rode friszoete appels 12 dadels 100 gm ham, iets dikker gesneden 1 blikje boterbonen 3 takjes basilicum 1 potje zure room, 1 1/4 dl 1 yoghurt 1 mosterd 1 citroensap 2 takjes munt 1 vloeibare honing 4 grote ijsbergsla bladeren ... bekijk recept »

Fazantfilet met appeltjes en calvadossaus

Voor 4 personen: 4 fazantfilets 1/2 pot gevogeltefond bekertje slankroom (2 dl.) 4 appels zout en peper 75 gr. boter 1 el suiker 1 dl calvados aluminiumfolieAppels schillen en in partjes snijden. In een hoge pan de fond en slankroom ca. 5 minuten op ... bekijk recept »

Kip op Elazasser wijze

Voor 4 personen: 1 kip in vier stukken verdeeld peper zout boter 4 sjalotjes mespuntje gedroogde tijm 1dl droge witte wijn (Riesling) 150g champignons 1 eetlepel bloem 1dl zure roomPel de sjalotjes en snijdt ze door midden. Maak de champignons schoon... bekijk recept »

Fazant met in vermout gestoofd witloof

2 jonge fazanten 600 gr witloof 200 gr boter 300 gr champignons 2 dl kippenbouillon 2 dl vermout 2 theelepels suiker 1 scheut water1. Lekker met aardappelpuree. De pootjes van de fazant kunnen de volgende dag als ze verder gaar gemaakt worden, same... bekijk recept »

Pagina 74 van 74