Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlofcrème met gerookte eendenfilet

800 g witlof 1 teentje look 75 cl gevogeltebouillon 50 cl kokosmelk 1 takje citroengras 1 limoen 1 tuiltje koriander 2 eetlepels olijfolie 12 plakjes gerookte eendenfilet taste of Inspirations 1 snuifje cayennepeper1. Wrijf over het witlof met een vo... bekijk recept »

Witlofovenschotel met gehakt en salami

500 g witlof 100 g salami 1 ei 129 g ovenheerlijk mix voor witlofschotel (pak) 400 ml kraanwater 275 g rundergehakt 350 g aardappelschijfjes1. Oven voorverwarmen op 200 °C. Maak de witlof schoon en snijd in ringen. Snijd de salami in... bekijk recept »

Aardappel-witloftaart

2 uien 600 g witlof 1 el boter 300 g jong belegen kaas 50 g walnoten (bakje 110 g) 1 ei 750 g aardappelpuree (koelvers)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Pel en snipper de ui. Kook de witlof struikjes 10 min. in kokend water, la... bekijk recept »

Gehaktbrood met ei en champignons

5  eieren 1  ui 1 teentje knoflook 250 g champignons olijfolie om in te bakken 2 tl provençaalse kruiden 500 g rundergehakt 2 el paneermeel 2 el mosterd 1 tl kerriepoeder 1 tl paprikapoeder boter a... bekijk recept »

Gehaktbrood met ei en champignons

5  eieren 1  ui 1 teentje knoflook 250 g champignons olijfolie om in te bakken 2 tl provençaalse kruiden 500 g rundergehakt 2 el paneermeel 2 el mosterd 1 tl kerriepoeder 1 tl paprikapoeder boter a... bekijk recept »

Witlof-kipsalade

2 koffielepels honing 400 g kipfilet 5 eetlepels olie 3 schoongemaakte stronkjes witlof 1 koffielepel sesamolie 1 eetlepel sesamzaadjes 2 sinaasappelen 1 zakje veldsla1. Snij kip en witlof in reepjes. Schil de sinaasappelen, verwijder het wit en snij... bekijk recept »

Witlofslaatje met een zacht eitje en grijze garnalen

een handvol veldsla 4 eieren enkele bieslookpijpjes 1 eetlepel graanmosterd 200 g grijze garnalen 5 eetlepels olijfolie peper 6 stronken witlof 2 eetlepels witte wijnazijn1. Maak een vinaigrette met de graanmosterd, olijfolie en azijn. 2. Snijd het ... bekijk recept »

Rodewijn-wildfondue met linzen

1 rode ui (gesnipperd) 1 eetlepel olie gemalen koriander (ketoembar) 800 ml volle rode wijn 2 potten wildfond (of gevogeltefond, a 380 ml) ½ blik linzen (a 400 g)1. In fonduepan ui in olie met mespunt koriander 5 min. za... bekijk recept »

Aardappelschotel met ontbijtspek

1 duopak aardappelschijfjes (700 g) 2 rode uien (grof gesnipperd) 1 groene paprika (in smalle reepjes) 2 el olijfolie 500 g witlof (grof gesneden) 1 bakje zuivelspread (bieslook light (150 g)) 1 pakje gerookt ontb... bekijk recept »

Gegratineerde witlof met peer, geitenkaas en spekjes

125 g magere spekreepjes 500 g witlof 2 handperen 2 g boter om in te vetten 7½ g tijm 150 g zachte geitenkaas met honing 45 60 ml boomgaardsap appel1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de spekreepjes in een koekenpan op middelhoog ... bekijk recept »

Pagina 4 van 100