Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Stap-voor-stap kippensoep

1 ui 1 prei 200 g winterpeen 1 tl zwarte peperkorrels 2 kippenbouten 15 g peterselie 15 g selderij 2 takjes tijm 1 blaadje laurierblaadje 1 stukje foelie 1½ liter koud kraanwater 50 g vermicelli 2 el citroensap1. Snipper ... bekijk recept »

Milde kipcurry met gele rozijnenrijst

1 el olie 2 uien (in partjes) 300 g kipfilet (in stukken) 1 pot curry (mild (400 g, maaltijdsaus)) 250 g gele rijst (pak 325 g) 1 zak snijbonen ((400 g), in stukjes) 1 winterpeen ((1 stuk 250 g), in plakjes) ... bekijk recept »

Groentesoep met gehaktballetjes

300 g soepvlees 1½ liter koud water 2 tl zout 2 laurierblaadjes 2 takjes tijm 3 stukjes foelie 2 zwarte peperkorrels 200 g winterpeen 3 stengels bleekselderij 1 prei 2 takjes peterselie 1 beschuit 200 g rundergehakt 1 m... bekijk recept »

Thaise kip-noedelsalade

250 g Chinese eiermie 200 g sugarsnaps 2 el arachideolie 300 g Thaise kipfiletblokjes 3 bosuien 300 g winterpeen 1 bos radijs 3 el pindakaas met stukjes noot 3 el zoete chilisaus 2 el vissaus 3 el limoensap 1 rode peper1. Breek ... bekijk recept »

Gado gado

250 g basmatirijst 6 eieren 250 g winterpeen 150 g sperziebonen 150 g gesneden spitskool 1 komkommer 400 g satésaus 60 g kroepoek1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren in ca. 7 min. hard. Pel en halvee... bekijk recept »

Kippenragoutgratin

1 hele kip (in stukken gesneden) 2 kippenbouillontabletten 1 ui (gesnipperd) 250 g winterpeen (in plakjes) 1 takje tijm ((bakje 15 g), gerist) 1 mespunt gemalen foelie 75 g boter ( extra voor het gratineren) 1 b... bekijk recept »

Romige kippetjesragout met champignons

1 kleine ui ¼ winterpeen (in plakken) 1 theelepel peperkorrels 1 stukje foelie 2 blaadjes laurier 400 g maïskipfilet 1 kruidenbuiltje kippenbouillon 1 pot champignonschijfjes ½ zakje verse peterselie (a 30 g) 100... bekijk recept »

Minestronesoep met tomatencrostini

200 g broccoli 3 el olijfolie 300 g winterpeen (in blokjes) 1 prei (in ringen) 250 g sperziebonen (gebroken) 2 liter groentebouillon (van tabletten) 1 pot witte bonen ((370 ml), uitgelekt) 100 g schelpjespasta ... bekijk recept »

Spaghetti met romige zeevruchten

2 uien 1 grote prei 1 winterpeen 400 g spaghetti 3 eetlepels (olijf)olie 1 zak zeevruchtencocktail (diepvries, 500 g) 200 ml finesse voor koken (flesje a 250 ml) 150 g blauwaderkaas (Danablu)1. Uien pellen en snipperen. P... bekijk recept »

Beenham met geroosterde groenten

750 g pommes culinair (aardappelen) 3 uien 250 g winterpeen 1 koolrabi 2 tenen knoflook 2 el olijfolie 2 takjes rozemarijn (bakje) 450 g beenham1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de aardappelen. Kook ze in 10 min. in water ... bekijk recept »

Pagina 5 van 71