704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer1 kipfilet 1/4 rode peper (in heel dunne ringetjes) 1 winterpeen (in luciferdikke reepjes) 1 cm gemberwortel (geschild en geraspt) 6 el sherry 50 g peultjes (schaaltje a 200 g) 50 g shii-takes (in plakjes) 2 bos... bekijk recept »
300 g rijst 6 eetlepels olie 300 g kipfilet (in blokjes) 4 eetlepels ketjap 1 ui (fijngesneden) 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 dunne prei (in ringen) 2 theelepels ketoembar (gemalen koriander) 2 theelepels l... bekijk recept »
2 rode paprika's 250 g vastkokende aardappelen 500 g winterpeen 2 uien 750 ml visbouillon 3 tenen knoflook 2½ tl komijnzaad 3 laurierblaadjes 1 zakje saffraan (0.05 g) 400 g tomatenblokjes 250 ml kraanwater 100 g macar... bekijk recept »
3 el olijfolie 1 schaal rundergehakt (extra mager (250 g)) 1 ui (gesnipperd) 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 winterpeen ((250 g), geschild en in plakjes) 3 stengels bleekselderij (in stukjes) 1 rode paprika ... bekijk recept »
500 g spruitjes 4 el olie 160 g vegetarische kipstukjes 1 ui gesnipperd 2 teentjes knoflook geperst 1 rode peper zaadjes verwijderd en fijngehakt 0.5 winterpeen in plakjes 0.5 kleine knolselderij geschild en in blokjes 1 groentebouillontablet 2 blaad... bekijk recept »
1 ui 2 teentjes knoflook 1 winterpeen 2 stengels bleekselderij 70 g bacon olijfolie 500 g half-om-half gehakt 1 glas rode wijn 1 blik tomaten 1 tl oregano 1 snufje nootmuskaat 400 g tagliatell... bekijk recept »
1¼ kg kruimige aardappels (bijv. Super-aardappels) 1 (groente)bouillontablet 500 g winterpeen (in stukken) 300 g prei (in ringen) 4 plakken zachte geitenkaas (elk 100 g, bijv. bettine blanc) 4 plakken Coburger rauwe... bekijk recept »
400 g spaghetti 4 boerenworst 1 grote ui 1 winterpeen 2 stengels bleekselderij 1 rode peper 140 g tomatenpuree 2 el kraanwater 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden 250 g cherrytomaten1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de v... bekijk recept »
300 g winterpeen 500 g rodekool 2 tl karwijzaad 1 mandarijn 1 citroen 6 el mayonaise 50 g blanke rozijnen 25 g bieslook1. Verwarm de oven voor op 225 ºC. Schil de winterpeen. Rasp de peen en kool grof in de keukenmachine. Doe in de oven... bekijk recept »
1 bak mosselen (2 kg) 2 grote vastkokende aardappelen 200 g winterpeen (geschild) 4 stengels bleekselderij 50 g boter 150 g gerookt ontbijtspek ((stukje), in reepjes) 2 uien (gesnipperd) 2 tenen knoflook (fijnge... bekijk recept »