Recepten met boerenkool

325 recepten met boerenkool

Boerenkool

Boerenkool De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Boerenkool aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast; de beste bewaartemperatuur is 1-4 °C. Op een koele en droge plaats (12-15 C) is het ongeveer een week houdbaar. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. + lees meer

Verstopte gehaktballetjes met boerenkool

1 1/2 kg iets kruimige aardappelen ((zak 3 kg), geschild) 2 zakken boerenkool (a 300 g) 2 el olijfolie 1 schaal Zweedse gehaktballetjes (355 g) 150 ml halfvolle melk 75 g gemalen jonge kaas (zak 175 g)1. Snijd de aardapp... bekijk recept »

Boerenkoolsoep met koolraap en rookworst

4 vastkokende aardappels (bijv. Lady Christl) 1 ui (gesnipperd) 1 teentje knoflook (gesnipperd) 2 eetlepels olie ½ koolraap ( in blokjes) 1 blik tomatenblokjes (400 g) 300 g gesneden boerenkool 1 liter kipp... bekijk recept »

Boerenkool-venkelstamppot met kip

1 kg aardappelen kruimig 1 zak boerenkool (300 g) 1 bakje amandelschaafsel (55 g) 2 venkelknollen 100 ml magere melk 300 g gerookte kipfilet (in blokjes)1. Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in een ruime pan in... bekijk recept »

Pittige boerenkoolstamppot

1 kg iets kruimige aardappelen 1 ui 1 rode peper 4 el olijfolie 600 g gesneden boerenkool (zak à 300 g) 100 g chorizo (worst) 400 g kipfilet 2 el chilisaus1. Schil de aardappelen en kook in een bodempje water met zout met de deksel... bekijk recept »

Gegrild hamlapje met kruidenkorst en boerenkoolbitterballetjes

1 snee witbrood 750 g kruimige aardappels, geschild 2 teentjes knoflook, gepeld ca. 150 g boter 2 sjalotten, gesnipperd 1 zak boerenkool (300 g) ca. 50 ml witte wijnazijn 1 bakje magere spekreepjes (125 g) 4 takjes koriander 3 takjes peterselie 1 lim... bekijk recept »

Hamlapjes met mosterd en boerenkoolpesto van Judith Elders

1 zak boerenkool (300 g) 1 bakje gerookte spekblokjes (125 g) 25 g geroosterde pijnboompitten 25 g overjarige kaas ca. 2 eetlepels olijfolie ca. 100 ml witte wijnazijn 80 g roomboter 300 g hamlappen 2 eetlepels Zaanse mosterd 1 Groninger metworst met... bekijk recept »

Boerenkoolschotel met mosterd

1 kilo kruimige aardappels 2 zakken gesneden boerenkool (a 300 g) 200 g verse roomkaas 4 eetlepels Dijon mosterd (pot a 215 g) 2 schaaltjes vegetarische braadworsten (a 140 g, Tivall)1. Aardappels schillen, in plakken snijden e... bekijk recept »

Ovenschotel met appel, spruiten en salami

700 g geschoonde spruitjes 2 rode uien 500 g zoete bakaardappelen 200 g salami (plakken, vleeswaren) 6 el olijfolie 2 frisse, lichtzoete appels (santana) 100 g feta 80 g babyboerenkool 50 g walnoten1. Verwarm de oven voor op... bekijk recept »

Stamppot met bacon en paddestoelen

100 g bacon 3 el olijfolie 2 uien (in halve ringen) 150 g oesterzwammen (in reepjes) 1 bakje kastanjechampignons ((250 g), in plakjes) 1 teen knoflook (geperst) 150 g cashewnoten (gehakt) 150 g boerenkool (... bekijk recept »

Oosterse boerenkoolstamp

1.2 kg kruimige aardappelen 100 g boemboe groene curry 4 speklapjes 2 el hoisin woksaus 2 el sesamzaad 600 g boerenkool 1 el zonnebloemolie 200 ml kokosmelk 3 bosuitjes1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe met de bo... bekijk recept »

Pagina 2 van 33