740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer250 gram Masterbeef 1 eetlepel boter 2 tomaten Faja Lobi masterbeef (roerbakmix) 250 gram zuurkool (uitgelekt) 150 gram peen (julienne) 1 eetelepel honing 8 broodjes (Surinaams Puntje of pistolet) 1 bosuitje (fijngesneden) Kook de Masterbeef ... bekijk recept »
2 rode paprika's 250 gram bloem 125 gram boter, in kleine blokjes 3 eieren 500 gram zuurkool, uitgelekt 125 ml crème fraîche 1 eetlepel karwijzaad 1 rode ui, in dunne partjes 2 eetlepels olijfolie 10 dikke plakken bakbacon Rooster de paprika's ... bekijk recept »
500 gr aardappelen1 zakje zuurkool100 gr spekjes1 klein blikje ananas1. Schil de aardappelen en kook ze samen met de zuurkool in gezouten water. Terwijl dit kookt, bak je spekjes krokant in een koekenpan.2. Giet de aardappelen af zodra ze gaar zijn e... bekijk recept »
Voor 6 personen: Voor de parelhoen en de saus 3 Hele parelhoenen 1 Ui 150 cc Noilly Prat 150 cc Witte wijn 300 cc Jus de veau Een paar takjes tijm Knoflook Roomboter Olie om in te bakken Voor de zuurkoolkroketjes: 500 gr. Aardappelen Spekjes 750 gr. ... bekijk recept »
3 hele parelhoenen en 1 grote ui 150 cl noilly prat en idem witte wijn 300 cl rundsfond 1 paar takjes tijm, beetje look en wat roomboter 500 gr aardappelen,750 gr zuurkool, spekjes, beetje boter, bloem,broodkruim en paar eieren vr de kroketjes 1 ha... bekijk recept »
1 kilo aardappelen (of iets minder) 100 gram vers doorregen spek in blokjes 125 gram ui 30 gram reuzel of boter 500 gram zuurkool 125 gram salamiaan een stuk een achtste liter droge witte wijn een achtste liter bouillon (van een tablet) een achtste l... bekijk recept »
300 g sjalotjes 700 g rosbief versgemalen peper zout 50 g boter 2? dl rode wijn 2 eetl. grove mosterd 2 dl kookroom Voorbereiding Pel de sjalotjes en halveer ze Bestrooi het vlees met de peper Verhit de boter en bak het vlees hierin rondom bru... bekijk recept »
1 grote ui 1 rode paprika 750 g zuurkool 400 g kipfilet zoutversgemalen peper 50 g boter 2 eetl olijfolie 1/2 eetl milde paprikapoeder 1/2 eetl chillipoeder 1/2 eetl verse tijm 2 dl kippenbouillon 1 kg kruimige aardappelen 125 ml zure room 1-1.5 ldl... bekijk recept »
750 gr Casselerrib aan EEn stuk 1 zakje gesneden soepgroente sauspoeder 1 theelepel mosterd 1 tomaat Hulpmiddelen Romertopf oven Hulpmiddelen - Romertopf oven Voorbereiding De romertopf 15 minuten in koud water zetten. Bereidingswijze Leg het vlees ... bekijk recept »
10 gram gedroogde porcini200 gram pruimen zonder pit225 gram mager varkenslappen225 gram wild zonder bot225 gram rundvleespoelet225 gram kielbasa25 gram bloem3 eetlepels olijfolie2 uien in ringen3 eetlepels droge madera1 kilo afgespoelde zuurkool4 on... bekijk recept »