740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer600 g. zuurkool (Krautboy) 400 g. gemengd gehakt 2 uien in stukjes 1 ontvelde tomaatzonder zaadjesin blokjes 1 rode paprikain blokjes 1 teentje fijngesneden knoflook versgemalen peper en zout 1 eetlepel paprikapoeder (Spar) 1 blikje ananasstukjes (Sp... bekijk recept »
800 g panklare aardappels 150 g jongbelegen kaas geraspt 40 g boter 40 g bloem 400 ml melk 750 g zuurkooluitgelekt 12 plakken schouderham Oven voorverwarmen op 225 C. Aardappels in vieren snijden en in 10-12 min. gaarkoken. In kleine pan met dikk... bekijk recept »
100 g ontbijtspekblokjes12 verse langedunne runderworstjes750 g zuurkoolzoutpeper2 stevige zoetzure appels150 g verse roomkaas10 plakjes bladerdeeg (diepvries)500 g voorgekookteaardappelschijfjes1 theel. komijnzaad2 eetl. losgeklopt ei Leg de ontdooi... bekijk recept »
50 g boter of margarine400 g shoarmavlees200 g geraspte worteltjesin dunne plakjes300 ml melk2 zakjes aardappelpuree naturel (Maggi2 zakjes a 135 g)4 el creme fraiche2 zakjes gekookte wijnzuurkool (520 g)6 el blanke rozijnen100 g geraspte oude kaasev... bekijk recept »
400 gr. rundvlees in dobbelsteentjes, 500 gr.zuurkool uit vat. 1 blikje tompuree,1 bekertje zure room 1 theel. paprikapeper,zout ,peper,1 ui Middeltheel.kummelzaadjes, parneemeel/klontjes boter puree grof,ovenschaal In boter de dobbelsteentjes aanbra... bekijk recept »
1 zakje nassikruiden30 gam boter of margarine2 grote uienin ringen500 gram zuurkool250 gram hamblokjes2 stevige bananenin plakjes6 tot 8 grote gekookte aardappelenin plakjes3 eetlepels seroendeng125 gram creme fraiche Wel de nasikruiden volgens aanwi... bekijk recept »
-50 g doorregen spek (in heel kleine blokjes) -1 grote ui (fijn gesnipperd) -zout -2 tenen knoflook (uit de pers) -2 wortelen (in kleine stukjes gesneden) -groot stuk knolselderij (in kleine stukjes) -2 th lepels paprikapoeder (pikante) -1,5 l hete b... bekijk recept »
250 gr kalfsstoofvleesin stukken gesneden 250 gr rundstoofvleesin stukken gesneden 250 gr varkensstoofvleesin stukken gesneden 1 grote uigehakt 40 gr boter 5 middelgrote tomatenhet vel verwijderd 1 groene paprikagehakt zout 6 peperkorrels 2 laurierbl... bekijk recept »
300 g kalkoen schnitzel 4 EL roomkaas 60 g Ananas 80 g zuurkool 30 g prei bladeren 100 g Eiernudels 1 Chilipeper 1 EL Rozijnen 1/4 l kippenbouillon of fond 1/16 l Appelsap 1/8 l Witte wijn 1/2 EL zonnebloem olie 1 TL kerrie poeder zout peper De schni... bekijk recept »
1 kipin stukken gesneden kipkruiden met zout 2 eetlepels reuzel of boter 1 kg zuurkool 2 uienfijngehakt 1 teen knoflookfijngehakt ? 1 koffielepel karwijzaad 1 koffielepel dillevers gehakt 1 l bouillon (kip/groenten) 1 eetlepel paprikapoeder zo... bekijk recept »