740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer300 g voorgekookte minikrieltjes 250 g zuurkool 1 appel klein blikje ananas 2 el ananassap 2 el yoghurt 15 ml vloeibare margarine 200 g gemarineerde varkensfiletlapjes à l; a minute Bereiding: Krieltjes in pan met weinig water en zout in ca. 10 minu... bekijk recept »
3 eetlepel(s) boter of margarine 2 schaaltjes Cajun varkensreepjes (a; ca. 230 g, ah) 1 pkg ah zuurkool naturel (500 g) 1 blikje ananasstukjes (227 g) 700 gm aardappelschijfjes (zak a 450 g,ah; biologisch) 1 pakje koksroom (200 ml, friesche v; lag) 1... bekijk recept »
500 g zuurkool1 kg aardappelen, geschild en in stukken2 eetl. zonnebloemolie of arachideolie2 uien, in smalle ringen4 saucijsjes200 ml melk (Melkan)zoutversgemalen peper400 g rode bonen (kidneybonen) uit blik of pot, uitgelekt1. Kook de zuurkool met ... bekijk recept »
3 eetl. zonnebloem- of arachideolie400 g speklapjes of doorregen varkenslapjes, in brede repenpaprikapoeder6 sjalotjes, in ringen2 rode paprika's, zonder zaadjes, in reepjes500 g zuurkool1 kaneelstokje4 kruidnagels200 ml appelsap1. Verwarm de ove... bekijk recept »
1 kg kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukkenzoutversgemalen peper500 g zuurkool75 g boter200 g magere gerookte spekblokjes100 ml warme melk (Melkan)1. Kook de aardappelen met zout in 20 minuten gaar. Kook intussen de zuurkool met een sche... bekijk recept »
1 pak filodeeg100 gram gesmoltenboter500 gram zuurkool naturel uitgelekt250 gram gerookte kipfilet in reepjes100 gram chorizo in reepjes of blokjes3 lente-/bosuitjes in ringetjes125 milliliter crème fraîche1 eetlepel mosterd1 springv... bekijk recept »
2 bruine puntjes3 eetlepels arachide- of zonnebloemolie1 ui in ringen2 eetlepels (hot)ketchup of tomatenpuree2 eetlepels rodewijnazijn of water250 gram zuurkool uitgelekt1. Verwarm de worst zonder te koken. Snijd de broodjes aan de bovenkant in de le... bekijk recept »
200 g zuurkool1 eetl. blanke rozijnen2 eetl. gehakte pecannoten1 eetl. mayonaise1 eetl. zure room of yoghurt (Melkan)zout en versgemalen peper8 sneetjes licht roggebrood200 g gebraden rosbief, dun gesneden1. Spoel de zuurkool af met koud water en kni... bekijk recept »
1.5 kg aardappels 1 rood pepertje 600 g gepekelde zuurkool 1 blikje ananasstukjes op eigen sap (225 g) 300 g chorizo (stuk) 1 kneepje Solo Vloeibaar 8 sprietjes bieslook 1. Snijd de chorizo in blokjes. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en ... bekijk recept »
Alle ingrediënten voor de basisbodem en basissaus, plus:2 zoete appels, in kleine blokjes75 gr gewone zuurkoolkaneelsuiker (naar eigen smaak)ongezouten boter1. Meng de appelblokjes met de zuurkool. Voeg naar eigen smaak kaneelsuiker toe. Verdeel het... bekijk recept »