740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer1 pakje zuurkool aardappels 1 rookworst 1 ui 1 paprika 125 gram zuurkoolspekjes jus (van tablet) melk (voor het stampen) zout peperBreng de zuurkool aan de kook en laat ze daarna 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe vervolgens de aardappels erbij laat ... bekijk recept »
750 gram zuurkool 1,5 kilo aardappelen 250 gram heel dun gesneden doorregen spek peper zout nootmuskaat 50 gram boter of margarine scheutje melk 1 ei 1 rookworstKook de zuurkool ongeveer 10 minuten. Kook ook de aardappelen gaar en maak er een smeuïge... bekijk recept »
500 gr zuurkool 400 gr. ham of rookworst Aardappelpuree Halve l. melk 100 gr. boter 100 gr. bloem 150 gr. geraspte kaas Nootmuskaat Peper Kook de zuurkool in een bodempje water (zonder zout) in ca 20 min. gaar Laat de rookworst/ham op de zuurkool me... bekijk recept »
Ingredienten 4 stuks zalmfilets ? 300 g zuurkool 2 dl witte wijn 1 ? eetl. Roomboter jeneverbessen en verse laurier klein takje rozemarijn Gegratinerde tomaatjes Ingredienten 2 stuks tomaten ? zeer fijn gehakte ui parmasan en geraspte kaas knoflook (... bekijk recept »
1 grote ui 150 gram mager rookspek in reepjes of blokjes gesneden 25 gram boter of 2 el olie 250 gram (kastanje)champignons 300 gram risottorijst 1 liter kippen- of groentebouillon van tabletten 500 gram (wijn)zuurkool 25 gram boter 1 bekertj... bekijk recept »
voor 6 personen: 2,5 kilo niet te kruimige aardappels, 1,5 kilo zuurkool, 5 goudrenetten, 2 bolletjes mozzarella, zout en peper naar smaak, eventueel jeneverbessenDe römertopf hoeft niet geweekt, dit gerecht bevat voldoende vocht. De aardappels schi... bekijk recept »
4 hammetjes (+/- 400gr), 600 gr zuurkool, 1 eetlepel jeneverbessen, 3 laurierblaadjes, 1 liter witte wijn, 1 1/2 kg aardappelen, 1 pot mosterd, 2 eetlepels gehakte peterselie, 2 ajuinen, 2 eetlepels vleesbouillon.Bak de hammetjes mooi bruin in een he... bekijk recept »
1 gesnipperde ui 1 teentje look 20 gram boter 1 rode paprika in reepjes 1 appel in blokjes 2-4 eetlepels rozijnen 2-4 bruine verkruimelde boterhammen 1/2 eetlepel karwijzaad 400-500 gram zuurkool kaas (een paar plakken, geraspte, of 1/2 kuipje smeerk... bekijk recept »
Voor 4 personen: 2 aardappels 1 eetlepel roomboter 400 ml visbouillon (van tablet) of 1 pot visfond (a 380 ml) 75 g dungesneden Zeeuws spek 1 sjalot 6 eetlepels olijfolie 400 ml runderbouillon (van tablet) 400 ml appelsap 16 olijven zonder pit 1 thee... bekijk recept »
Gebakken kabeljauw met zuurkool,aardappelsaus en gedroogd spek Voor 4 personen: 2 grote aardappels 1 eetlepel roomboter 400 ml visbouillon (van tablet) of 1 pot visfond (a 380 ml) 75 g dungesneden spek 1 sjalot 6 eetlepels olijfolie 400 ml runderboui... bekijk recept »