740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer2 el olijfolie 3 sjalotten (in ringen) 500 g wijnzuurkool 2 el verse oreganoblaadjes 4 kipfilets 25 g boter 75 ml crème fraîche 450 g kleine krieltjes1. Verhit 1 el olie in een pan en fruit de sjalotten in 3 min. heel zachtjes glaz... bekijk recept »
2 zakjes gekookte wijnzuurkool (met spek, a 250 g) 1 duopak voorgekookte krieltjes (700 g) 1 ui (gesnipperd) 2 teentjes knoflook (fijngehakt) 2 eetlepels olie 400 g kipfilet (in dunne reepjes) 6 bolletjes gember&n... bekijk recept »
25 g boter 1 zoete ui (grofgesnipperd) 1 eetlepel milde paprikapoeder 1 blikje tomatenpuree (70 g) 750 g verse zuurkool (uitgelekt) 2 theelepels karwijzaad (kummel) 2 theelepels gedroogde tijm 250 ml kippenbouillon&n... bekijk recept »
8 sjalotten 4 teentjes knoflook 1 aubergine 1 prei 15 draadjes saffraan 2 takjes tijm 75 ml witte wijn 200 ml krachtige kippenbouillon 275 g kikkererwten 1 bosje bladpeterselie ’s Middags voorberei... bekijk recept »
1½ kg kruimige aardappel 2 friszoete en stevige appels (bijv. jazz) 125 g gerookte spekblokjes (duopak) 1 el mosterd 500 g gekookte wijnzuurkool (zak) 50 g rozijnen 250 g magere rookworsten (worst)1. Schil en snij... bekijk recept »
50 g boter 1 kleine rode ui (in halve ringen) 1 eetlepel tomatenpuree 1 pot witte bonen (330 g) 1 theelepel tijm 1 zakje gekookte wijnzuurkool (met spek, 250 g) 1 schaaltje gemarineerde varkensfiletlapjes à la minute (... bekijk recept »
2 el roomboter 2 uien 450 g zuurkool 10 jeneverbessen 1 tl kruidnagelpoeder 2 el honing 1 snufje zout 1 snufje peper 2 pakjes Oma's spek stamppot 1 flesje bier 1 kg vastkokende aardappelen1. Verhit de boter in een braadpan, fruit de ui... bekijk recept »
4 kalfssaucijzen 500 g zuurkool 75 g rucola 2 el mosterdzaad 2 el lijnzaadolie 125 ml crème fraîche 1 el touch of taste kalf 4 melkwitte bakkerspunten 4 el gebakken uitjes1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en braad de saucij... bekijk recept »
40 g boter 3 el bloem 300 ml halfvolle melk 250 g zuurkool 300 ml kraanwater 1 el grove mosterd1. Verhit de boter in een soeppan en voeg de bloem toe. Roer tot het mengsel lichtbruin kleurt (roux). Roer de melk er door. Voeg hetl water en d... bekijk recept »
1 pak zuurkool (naturel (500 g)) 50 ml appelsap 1 grote appel (bijv. jonagold) 1 bekertje crème fraîche (125 ml) 1 theelepel gedroogde dragon1. Breng de zuurkool met het appelsap aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de zuu... bekijk recept »