740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meerZakje zuurkoolaardappelsappelsaprookworstspekjesboter Kook de aardapels in 20 min klaar. De zuurkool kook je in 20 min klaar in de appelsap (dus niet met water op zetten!!!!) Ondertussen bak je de spekjes uit. Als de aardappels gaar zijn dan stampje... bekijk recept »
4 porties aardappelpuree ( eventueel uit een pakje)500 g zuurkoolzuurkool spekjesolie of boter om de schaal in te vetten. Hulpmiddelen Ovenschaal Hulpmiddelen - Ovenschaal Voorbereiding Maak de aardappelpuree. kook de zuurkool goed gaar. Bereidingsw... bekijk recept »
400 g lintpasta 800 g zuurkool 200 g vet spek 100 g boter Hulpmiddelen Romertopf Oven Hulpmiddelen - Romertopf Oven Bereidingswijze De pasta op de gebruikelijke manier gaar koken. Intussen het spek in dobbelsteentjes snijden en in een koekepa... bekijk recept »
70 gram kipfilet in stukjes 70 gram zuurkool 70 gram rosti ? groene paprika 1 sjalot grote el creme fraiche half ons geraspte oude kaas chilipoeder majoraan/marjolein Als je gaat koken een forse scheut witte wijn (max. 1 dl) erbij gooien, een... bekijk recept »
2 mooie stukken zalmfilet versgemalen peper en gemalen zeezout 2 el olijfolie 2 el boter 1 ei 4 el bloem 4 ons wijnzuurkooluit elkaar geplukt 1 appel 1 bekertje zure room een paar jeneverbessengeplet 1 laurierblad citroensap 4 schijfjes citroen een h... bekijk recept »
500 gram zuurkool 350 gram shoarmavlees 1 bekertje creme fraiche (grote) kopje blanke rozijnen aardappelpuree geraspte kaas Shoarma vlees in koekepan bruinbakken. Van vuur af een bekertje Creme Fraiche erdoor mengen. Vlees in een ingevette ovenschaal... bekijk recept »
1 pond wijnzuurkool 1 klein blikje tomatenpuree 2a3 eetlepels zure room Varkensfiletlapjes. Doe in een steelpan zuurkool, tomaten puree en zure room meng goed door elkaar. Laat de varkensfiletlapjes door de slager flink plat slaan zodat ze dunner en ... bekijk recept »
1 pond zuurkool 1 bekertje creme fraiche 3 a 4 aardappels 1 ui kerriepoeder Leg de aardappel op de ui. Spreid daarop de zuurkool uit en giet er een beetje water bij. Ongeveer 2 glazen. Ongeveer 20 min. laten pruttelen. Als het droogkookt water toevoe... bekijk recept »
50 g margarine - 1 varkensrollade van 600 g - 500 g wijnzuurkool. uitgelekt - 2 rode paprikasin halve ringen gesneden - 200 g gedroogde pruimen zonder pitin kwarten gesneden - 3/4 t ketoembar - 125 ml droge witte wijn - 1 e mosterd - zout - peper - 1... bekijk recept »
4 grote varkenskoteletten - 3 e olie - 3 grofgesneden uien - 3 teentjes knoflookfijn - peper - zout - 4 e vluchtkokende gort - 1 grote laurierblad - 700 g in stukken gesneden aardappelen - 3 in blokjes gesneden appels - 1 t komijn of kummelzaadjes - ... bekijk recept »