704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer1.5 kg aardappelen geschild 1 ui gesnipperd 1 winterpeen in halve plakjes 200 g tuinerwten 4 zalmfilets 2 sinaasappels gehalveerd 4 el olijfolie extra vierge 2 el basilicum in reepjes zout en peperVerwarm de oven voor tot 200°C. Kook de aardappelen ... bekijk recept »
1 ui 250 g winterpeen 1 stengel bleekselderij 2 el olijfolie 25 g boter 450 g mager rundergehakt 6 el runderbouillon (tablet) 800 g tomatenblokjes (blik) 1 el tomatenpuree 300 g spaghetti1. Verhit de olie met de boter in e... bekijk recept »
300 g spliterwten (pak 500 g) 2 schouderkarbonades (ca. 300 g) 100 g magere spekreepjes (duopak 250 g) ¼ knolselderij (geschild) 125 g winterpeen (in kleine stukjes) 1 prei (gewassen en in stukjes) 1 ui&... bekijk recept »
275 g meergranenrijst 200 g bimi 250 g winterpeen 1 rode ui 1 bosje radijs 4 el wokolie 300 g kipfilet 160 g Japanse teriyakisaus1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 2. Snijd de bimi in stukjes van 3 cm. en de wint... bekijk recept »
800 g winterpeen 1 paksoi 2 tl sesamolie 1 el zonnebloemolie 2 el Japanse sojasaus (flesje 50 ml) 1 el sesamzaad1. Schrap de winterpeen en snijd in smalle reepjes van 5 cm lang. Verwijder de onderkant van de paksoi en snijd in smalle r... bekijk recept »
3 eetlepels olijfolie 1 ui (gesnipperd) 2 teentjes knoflook (gesnipperd) 1 winterpeen (in halve plakken) 2 stengels bleekselderij (fijngesneden) 100 g spitskool (in reepjes) 1 liter kippenbouillon (van tablet... bekijk recept »
½ brood (boule beurre) 100 g Parmezaanse kaas (in stukken) 1 pot 3 verse kruiden (voor bij vis (dille en basilicum en peterselie versafdeling)*) 1 knolselderij (geschild) 500 g winterpeen 3 rode uien (in partje... bekijk recept »
1 kg iets kruimige aardappelen 250 g winterpeen ½ rodekool 3 el olijfolie 1 tl gemalen komijn (djinten) 150 ml kraanwater 2 el rodewijnazijn 210 g vegaballetjes 150 ml magere melk 40 g selderij 100 g blanke rozijnen1. Schil d... bekijk recept »
2 tenen knoflook 2 rode uien 1 struik bleekselderij 400 g winterpeen 2 tl zout 700 g magere runderbraadlappen 3 el olijfolie 2 el bloem 2 takjes rozemarijn 600 ml bruin bier (flesje 300 ml) 150 g Cheddar Tophat 48 1 rol bla... bekijk recept »
300 g winterpeen 2 zoete uien 2 tenen knoflook 1 rode peper 3 el olijfolie 300 g volkoren penne 400 g tomatenblokjes 148 g zongedroogde tomaten in olie (pot à 295 g)1. Schil en snijd de wortel in kleine blokjes. Snipper de ui en sn... bekijk recept »