704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer1 kg iets kruimige aardappelen (geschild) 400 g winterpeen (geschild) 4 el olijfolie 300 g runderchipolata 2 tl gemalen komijn (djinten) 2 tl kerriepoeder 3 rode uien 125 ml crème fraîche1. Snijd de aardappelen in stukken en k... bekijk recept »
1 sjalot 4 sneetjes bruinbrood 200 g winterpeen 2 stengels bleekselderij 1 liter groentesap (of tomatensap) 1 teen knoflook 2 el boter 150 g broccoli 100 g tuinerwten 250 g oude kaas1. Snipper de sjalot. Snijd de korsten van he... bekijk recept »
1 kg vastkokende aardappelen schoongeboend en in partjes zout 3 el olijfolie 2 rode uien in partjes 1 winterpeen in plakjes 200 g gerookte makreelfilet in stukjes 2 el zwarte olijven 2 tl gedroogde tijm peperAardappelpartjes (met schil) in bode... bekijk recept »
1 eetlepel vloeibare honing ½ citroen (geperst) 2 eetlepels olijfolie 1 cm verse gemberwortel (fijngesneden) ½ theelepel kaneelpoeder 1 grote winterpeen (geraspt) 50 g blanke rozijnen 8 shoarmabroodjes 1 ei&nb... bekijk recept »
250 g egg noodles 1 komkommer 300 g winterpeen 1 bos radijs 1 limoen (schoongeboend) 6 el sladressing naturel 75 g gezouten pinda's 350 g kipdijfilet 2 el olie 1½ el thai red curry (specerijenmelange, blikje 70 g, Eur... bekijk recept »
300 g kipfilet 2 dikke winterwortels 2 grote vastkokende aardappels 2 stengels bleekselderij1. In een pan met 1 liter koud water leg je de kipfilet. Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, draai je het vuur laag en laat je de kipfil... bekijk recept »
1 knolselderij 250 g winterpeen 2 rode uien 1 liter kraanwater 1 kippenbouillontablet 2 el olijfolie 300 g risottorijst 100 ml droge witte wijn 250 g magere rookworsten 300 g tuinerwten1. Schil en snijd de knolselderij in blokjes va... bekijk recept »
1.5 kg kruimige aardappelen 65 g boter 1 ui (gesnipperd) 1/2 struik bleekselderij (in stukjes) 250 g winterpeen (in plakjes) 2 schaaltjes lamsworstjes (a 225 g) 3 el bloem 500 ml rundvleesbouillon (van tablet)1.... bekijk recept »
400 g winterpeen (in plakjes) 1 zak aardappelschijfjes (450 g) 500 g kabeljauwfilet (in 4 stukken) 1 flesje kookroom (light (250 ml)) 100 g gemalen jonge kaas (zakje 175 g) 1 prei (gewassen) 1 el vloeibare br... bekijk recept »
1 ui 4 kruidnagels 2 preien 1 winterpeen 4 stengels bleekselderij 2 stengels citroengras (sereh, koelvers) 1 tl zwarte-peperkorrels 12 cm verse gember 1 el arachideolie 1½ tl gemalen geelwortel (kurkuma) 1 scharrelkip ... bekijk recept »