1000 recepten met ijsbergsla
IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. De naam komt uit Amerika. Volgens de ene uitleg verwijst de naam naar de bladeren die zo knapperig zijn dat het lijkt of ze zijn bevroren. Minder romantisch is de uitleg dat deze sla met ijs werd bedekt voordat ze met de trein van de west- naar de oostkust werd vervoerd. Hoe het ook zij, ‘iceberg’-sla is knapperiger en frisser dan kropsla die hierdoor bijna van tafel is verdrongen. Er bestaat ook rode ijsbergsla. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. Hierbij worden de plantjes eerst in potten gezaaid en daarna overgeplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snij de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komende bladeren makkelijk los. + lees meer- spirali tricolore - 1/2 zakje ijsbergsla - 2 teentjes knoflook - 1 klein uitje - 1 blikje tonijnmoot op water - 5 eetlepels mayolijn (of gewone mayo) - 1 klein blikje tomaten puree - half zakje geroosterde pijnboompitten - beetje nootmuskaatpeperen... bekijk recept »
250 g fettuccine met spinazie zout 150 g gorgonzola 300 g cocktailtomaatjesin vieren 1 zakje rucola peper Kook de fettuccine in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en vang 1 dl van het kookwate... bekijk recept »
500 gram grove pastasla saus1 blikje tonijnklein blik dopperwtenaugurken ( fijn gesneden)ijsbergsla (in hele fijne reepjes gesneden)zoutpeper Heel simple, alle ingredienten goed mengen. Je kan evt. als je van pittig houdt chilliflokken er aan toevoeg... bekijk recept »
750 gram biefstuk of tartaar (vraag je slager de biefstuk door de gehaktmolen te draaien)1 ui1 ei? kop verse broodkruimels3 el ketchup3 el worcestersaus1 flinke bos verse peterseliezoutpeper3 grote uien6 plakken kaas6 eieren6 plakjes bacon (Ierse)6 r... bekijk recept »
Bulgur (tegenwoordig ook in supermarkt te koop of anders bij Turkse winkel)1 grote uittomatenpuree of Turkse paprika/groentenpuree uit glazen pot (rood van kleur)gemalen zwarte pepercayennepeper en zout. Verder ijsbergslakomkommerbleekselderij en 1 o... bekijk recept »
250 g bloemkool (C1000 Vers)in kleine roosjes zout 200 g chorizoin reepjes (vleeswaarStegeman) 1/2 krop ijsbergsla 4 el olijfolie extra vierge (C1000 Selectie) 1 el (kruiden)azijn 1/2 el (grove) mosterd 250 g tomatenin partjes 1 pot Hak malse veldert... bekijk recept »
200 gram gerookte palingfilet 1 kleine stevige zure appel 10 sprietjes bieslook halve sinaasappel 1-2 eetlepels medium dry sherry of witte wijn 1 bekertje zure room 8 blaadjes eikenbladsla of ijsbergsla zout en versgemalen peperSnijd de paling schuin... bekijk recept »
300 gram couscous 1 komkommer 7 eetlepels blad-peterselie 5 eetlepels basilicum 5 eetlepels munt 250 gram cherrytrostomaten, in vieren 2 blikken makreelfilets in gekruide tomatensaus 125 gram 2 eetlepels citroensap 150 ml extra vierge olijfolie peper... bekijk recept »
1 gerookte makreel van ca. 400 g 2 eetlepels (roerbak)olie 1 kleine ui – gesnipperd 1/2 eetlepel kerriepoeder 150 g basmatirijst 250 ml visbouillon 1 eetlepel citroensap 4 bladeren Romaanse sla of ijsbergsla – gewassen 1 eetlepel verse koriander of p... bekijk recept »
4 gerookte makreelfilets 2 sinaasappels 2 stengels bleekselderij, in smalle boogjes 1 appel, in blokjes 2 gemberbolletjes, fijngehakt 1 eetlepel gembersiroop 1 eetlepel verse bieslook, gehakt mespuntje paprikapoeder 50 g walnoten ½ krop friseesla of ... bekijk recept »