1000 recepten met ijsbergsla
IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. De naam komt uit Amerika. Volgens de ene uitleg verwijst de naam naar de bladeren die zo knapperig zijn dat het lijkt of ze zijn bevroren. Minder romantisch is de uitleg dat deze sla met ijs werd bedekt voordat ze met de trein van de west- naar de oostkust werd vervoerd. Hoe het ook zij, ‘iceberg’-sla is knapperiger en frisser dan kropsla die hierdoor bijna van tafel is verdrongen. Er bestaat ook rode ijsbergsla. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. Hierbij worden de plantjes eerst in potten gezaaid en daarna overgeplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snij de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komende bladeren makkelijk los. + lees meer1/2l. water1/4l. azijn3 theelepels zout3 eetlepels suiker1 ui1 eetlepel viskruiden25g. verse zalm(moot)4 eetlepels mayonaisezoutpepersuikeraroma1 a 2 eetlepels cream sherry1 blikje mandarijntjeskropsla of ijsbergsla. Kook het water met azijn, zout, s... bekijk recept »
250 g kipfilet 1 el olijfolie traditioneel peperzout 40 g tarwebloem 1 pot runderfond (Lacroix) 1 zak ijsbergsla naturel à 200 g (C1000) 1 beker slagroom à 200 ml (C1000) ½ pot grove mosterd à 200 g (Marne) Snijd de kip... bekijk recept »
2 rolletjes geitenkaas1 zakje gemengde salade (geen ijsbergsla en rauwkost!)honingpijnboompitjes Snij de geitenkaas-rolletjes in vier plakken. Leg de plakken in een ovenschaal en giet er honing over (ca 1 theelepel per plakje). Zet de schaal ion de o... bekijk recept »
4 plakjes hartige taart-deeg (diepvries) 100 gram bacon1 stengel bleekselderij 50 gram pijnboompitten 2 eieren 1/8 l slagroom belegen kaas geraspt olie-azijnsausje vloeibare honing eikebladsla of gewoon ijsbergsla Beleg 4 ingevette taartvormpjes... bekijk recept »
4 tartaartjes 1 zakje hamburgermix margarine stukje kaas 3 broodjes voor hamburger 4 ringen ananas uit blik 4 blaadjes ijsbergsla tomatenketchup mayonaise De tartaartjes mengen met de hamburgermix, hiervan 4 hamburgers vormen en in wat margarine aan ... bekijk recept »
6 blaadjes witte gelatine 200 gram Provencaalse ham 1/2 vleesbouillontablet 1 eetlepel droge witte wijn 4 takjes peterselie 1/4 krop ijsbergsla In een kom met ruim koud water de gelatine 5 minuten laten weken. Intussen de ham in piepkleine blokjes sn... bekijk recept »
2-3 handperenin stukjes 1 el citroensap 50 g overjarige Beemsterkaasin blokjes 50 g Texelse schapenkaasin blokjes 50 g Hollandse geitenkaasin wat grotere blokjes 50 g Leerdammerkaasin stukjes 50 g Hollandse blauwe kaasin kleine blokjes 4 takjes tijmb... bekijk recept »
2-3 handperen1el citroensap50g overjarige Noord-Hollandse kaas in blokjes. 50g texelse schapenkaas in blokjes50 gr geitenkaas in blokjes50gr leerdammer in stukjes50gr blauwe kaas in kleine blokjes4 takjes thijm2el honing2 el sherryazijn4-5 el druiven... bekijk recept »
150 gr spinazie (gewoon zoveel nemen als je normaal gesproken bijv. van ijsbergsla zou nemen voor 4 personen). 70 gr zachte geitenkaasbijv. Rondele van de Albert Heijn (ook dit naar believen nemen) 1 pakje magere spekreepjes 75 gr pijnboompitten 2 el... bekijk recept »
2 grote aardappelen 1 grote courgette 1 eetlepel boter 150 gram jong belegen Goudse kaas zout (versgemalen) peper paprikapoederVerwarm de oven voor op 200°C. Boen intussen de aardappelen schoon onder koud stromend water en snijd ze in plakken van ca.... bekijk recept »