1000 recepten met ijsbergsla
IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. De naam komt uit Amerika. Volgens de ene uitleg verwijst de naam naar de bladeren die zo knapperig zijn dat het lijkt of ze zijn bevroren. Minder romantisch is de uitleg dat deze sla met ijs werd bedekt voordat ze met de trein van de west- naar de oostkust werd vervoerd. Hoe het ook zij, ‘iceberg’-sla is knapperiger en frisser dan kropsla die hierdoor bijna van tafel is verdrongen. Er bestaat ook rode ijsbergsla. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. Hierbij worden de plantjes eerst in potten gezaaid en daarna overgeplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snij de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komende bladeren makkelijk los. + lees meer1 blik rode nierbonen 1 grote ui 1 teen knoflook 1 rode en 1 groene paprika 2 el olijfolie 10 g boter 300 g rundergehakt 2 el chili con carnekruiden 1 blikje tomaatstukjes 4 takjes peterselie 8 tarwe tortilla?s 1/2 krop ijsbergsla 125 g geraspte jong... bekijk recept »
800 g grofgemalen rundvlees zonder vet gekoeld 1 uifijngehakt zout en versgemalen peper plantaardige of zonnebloemolie om te bakken 8 plakken cheddar 75 g ijsbergsla 1 uiin ringen 2 vleestomatenin dikke plakken 4 burgerbroodjesopengesneden m... bekijk recept »
1 sjalotfijngesnipperd 1 rode (punt)paprikain kleine blokjes 1-2 teentjes knoflookfijngesneden of uit de pers 150 g rundergehakt (of lamsgehakt als je dat kunt krijgen) 1 el olijfolie zout en (versgemalen) peper 4 (bloem) tortillas snuf nootmuskaat 2... bekijk recept »
2 pakken vitabintje kookaardappels à 450 g 4 hawaïspiezen (ah) 1 1/2 eetlepel olie 1 ui 1 rode paprika 50 g boter of margarine 2 theelepels tijm 2 theelepels bouillonpoeder 2 perziken 1 krop ijsbergsla 1 deciliter melk zout peper * Een Hawaïspies i... bekijk recept »
200 gm parboiled rijst 1 komkommer 250 gm aardbeien 2 perziken 1 blikje cocktailworstjes 5 eetlepel(s) kerriesaus met ananas (flesje) 1 zout 1 peper 4 bladeren ijsbergsla 1 eetlepel(s) fijngeknipte bieslook Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwi... bekijk recept »
1 halve krop ijsbergsla 1 ons kipfilet of half bakje oesterz; wammen 1 half puntje danish blue (kaas) 1 half zakje pijnboompitten 1 zoute ketjap (asin) of sojasaus 1 scheutje olie Doe de pijnboompitten droog in de koekenpan. Rooster ze tot ze er goud... bekijk recept »
1 kg aardappelen zout 700 gr panklare bloemkoolroosjes 1 dl halfvolle melk versgemalen peper 4 sjalotjes 40 gr boter 4 enkele kipfilets aacute 100 gr 2 eetlepels mosterd 2 eetlepels sesamzaadjes of 2 eetlepels fijngehakte geschaafde amandelen 1 zakj... bekijk recept »
Voor 4 rollen: Ca. 150 g vaste tofu (basis), in blokjes geneden 1,5 el donkere sojasaus 1 el fijne chilisaus 1,5 el honing 1/2 el sesamolie 1 tl vers geraspte gember 1/2 tl vijf kruidenpoeder (Chinees specerijenmengsel o.a. te koop in supermarkt) Neu... bekijk recept »
500 g tartaar 150 ml slasaus 1 bosje koriander (? 15 g, verse, grof gehakt) 2 sjalotjes (fijngesnipperd) 2 theelepels kerriepoeder 1 rode peper (van zaad ontdaan en fjingehakt) 1,5 eetlepel olie 1/2 krop ijsbergsla (in dunne reepjes) 1/2 komkommer (i... bekijk recept »
2 vegetarische schnitzels 1 ui 2 eetlepels olijfolie 20 gram boter 4 aardappelen gekookt 2 tomaten ? rode paprika 2 theelepels Italiaanse kruiden voor de sla: 2 eieren hard gekookt 2 eetlepels olie ? eetlepel witte wijnazijn 1 theelepel mosterd 100 g... bekijk recept »