Basisgerecht Stoofpeertjes

4
150 min
Bijgerecht
0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

  • 1 Het lekkere basisrecept van stoofpeertjes is erg eenvoudig, maar ook echt tongstrelend. Met de 6 variatietips bereid je de stoofpeertjes op geheel eigen wijze.
  • 2 Schil de peertjes, laat ze heel en laat de steeltjes zitten. Leg de peren in een pan, overgiet ze met het bessensap, bestrooi ze met de kaneel en de suiker en giet er zoveel water bij dat de peertjes net niet onder water staan.
  • 3 Breng op hoog vuur met het deksel op de pan aan de kook, draai het vuur laag en laat de peertjes een paar uur stoven (de juiste stooftijd is afhankelijk van de soort en de grootte van de peertjes). Controleer of ze gaar zijn en laat de peertjes in het vocht afkoelen.
  • 4 Schep ze uit de pan en kook het stoofvocht desgewenst in tot een kwart van het oorspronkelijke volume en schep het over de peertjes.
  • 5 Stoofpeertjes zijn lekker bij roodgebraden vlees, wild of gevogelte.
  • 6 Ze worden op kamertemperatuur geserveerd.
  • 7 Variatietips:
  • 8 A Vervang het bessensap door Rode wijn
  • 9 B Vervang de kaneel door 2 kaneelstokjes, een vanillestokje en een zakje vanillesuiker (dan maar 75 gr suiker toevoegen)1
  • 0 C Vervang de kaneel geheel of gedeeltelijk door gemberpoeder voor een pittiger smaak1
  • 1 D Grote stoofperen worden geschild en gehalveerd of in kwarten gesneden, verwijder dan de klokhuizen1
  • 2 E De peertjes kunnen ook als toetje worden geserveerd, met een bolletje ijs, een toefje slagroom en wat geroosterde geschaafde amandelen wordt het een feestelijk dessert1
  • 3 F Bij gebruik van Gieser Wildeman stoofpeertjes hoeft geen suiker te worden toegevoegd.1
  • 4 G Lekker wijntje bij je stoofpeertjes 1
  • 5 Stoofpeertjes met boerenjongens 1
  • 6 1 kilo stoofpeertjes 1
  • 7 1 1/2 deciliter rode bessensap 1
  • 8 3 deciliter witte wijn 1
  • 9 1 eetlepel vanille suiker 2
  • 0 1 kaneelstokje 100 gram honing 1/2 citroen bruine suiker 2 1/2 deciliter boerenjongens Schil de stoofpeertjes, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Doe de peren in een grote pan en voeg er de wijn, de bessensap, de vanille suiker, de honing, de 1/2 citroen, de boerenjongens en het kaneelstokje aan toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag. Laat de peertjes in ca. 2 1/2 uur gaar stoven. Voeg eventueel wat bruine suiker (naar smaak) toe. Zet ze koel weg en serveer de stoofpeertjes de volgende dag.Stoofpeertjes in Karamel-wijnsaus Donkere smaken worden weer populair naarmate het kouder en donkerder wordt. Waarom dan niet aan de mooie fruitige smaak van stoofpeertjes een wat donkerder smaak van karamel en wijn toegevoegd? Probeer dit gerecht maar eens.1 sinaasappel 100 g suiker 1½ dl rode wijn 1 kaneelstokje 1 kilo roodkokende stoofpeertjes Boen de sinaasappel schoon onder koud stromend water. Schil 1/4 deel van de sinaasappel heel dun. Maak van de rest van de schil sliertjes met behulp van een zesteur of schil de rest van de sinaasappel dun en snijd de schil vervolgens in dunne reepjes. Laat de suiker in een pan met dikke bodem op een laag vuur onafgedekt carameliseren. Voeg de wijn, het kaneelstokje de sinaasappelschil en 1 1/2 deciliter water toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook. Schil de stoofpeertjes maar laat de steeltjes en de kroontjes eraan zitten. Voeg de peertjes toe aan de wijn/caramelsaus en laat ze afgedekt in ca. 1 uur op een laag vuur gaar stoven. Keer ze halverwege nog eens om. Neem de peertjes vervolgens uit het vocht en zet ze in een schaal. Verwijder het kaneelstokje en de sinaasappelschil uit het vocht en laat het vocht op een hoog vuur met de sinaasappel sliertjes in ca. 3 minuten goed inkoken. Giet de saus over de stoofpeertjes en serveer direct.

Basisgerecht Stoofpeertjes is een recept van Solo Open Kitchen

Dit vind je misschien ook lekker

Pasta met schnitzelreepjes en kaassaus
20 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Fruitige stoofpeertjes op 2 manieren
30 min -
Bekijk recept
Peer met amandelschaafsel
10 min Nagerecht
Bekijk recept
Stoofperen
10 min Bijgerecht
Bekijk recept

Basisgerecht Tiramisu
10-20 min - Voorgerecht
Bekijk recept