Kokkelsoep met witbier en zomerse salade met oesters

4
30 min-
Soep
0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

  • 1 Spoel de kokkels af met koud (zee)water. Kook de krielaardappels voor en snijd ze in plakjes. Week de saffraandraadjes in een laagje witbier. Schil en snijd de bospeentjes in schuine plakjes. Snijd de venkel in repen van 3 mm. Was en snijd de prei in ringen van 3 mm. Snijd de bleekselderij in plakjes van 3 mm. Pel en snijd de knoflook in plakjes. Verhit een grote koekenpan met dikke bodem met de helft van de olie. Voeg de kokkels toe, bedek alleen de bodem. Schenk er witte wijn bij. Leg direct een deksel op de pan. Wacht tot de schelpen opengaan, dit duur ongeveer anderhalve minuut. Laat ze uitlekken in een vergiet, vang het vocht op, want dit is de basis voor de soep. Ga zo verder met de overige kokkels.
  • 2 Verwarm de overige olie in de soeppan, voeg de bospeen, venkel, prei, knoflook en bleekselderij toe en verwarm tot de groenten glazig zijn. Voeg de saffraan, (evt.) het zeewier, het witbier en het kokkelvocht toe. Breng aan de kook. Voeg de plakjes krielaardappel, lamsoor en zeekraal toe en breng de soep opnieuw tegen de kook aan. Proef de soep, voeg eventueel nog zeezout toe.
  • 3 Verdeel de over diepe borden of kommen, schep de soep erbij. Presenteer de soep met grove broodcroutons en geschaafde Texelse schapenkaas.
  • 4 Was alle slasoorten apart in ruim koud water en droog de blaadjes goed. Haal de harde steeltjes van de lamsoor en zeekraal. Snijd de sinaasappelpartjes tussen de vliesjes uit en vang het sap op voor de dressing. Maak de meloen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de helft van de schil van de ingelegde citroen ragfijn. Roer een dressing van het opgevangen sinaasappelsap, de olijfolie, kaneel en steranijs. Breng op smaak met peper. Snijd de andere helft van de ingelegde citroen in reepjes (julienne) en houd apart. Maak de oesters voorzichtig open en haal ze los van de sluitspier. Keer ze eventueel om in de schelp, zodat de mooie bolle kant omhoog ligt. Roer eventueel wat van het oestervocht door de dressing. Meng de slablaadjes met de lamsoor, zeekraal en sinaasappelpartjes.
  • 5 Verdeel de salade over vier grote borden. Leg op elk bord drie geopende oesters (in de schelp) eromheen. Breng de sla en de oesters op smaak met de dressing. Leg de meloen, gedroogde tomaten, macadamianoten, oyster leafs, eetbare bloemen en een paar reepjes van de achtergehouden ingelegde citroen op de salade.

Kokkelsoep met witbier en zomerse salade met oesters is een recept van 24Kitchen

Dit vind je misschien ook lekker

Oesters in bieslookvinaigrette
10 min Snack
Bekijk recept
Oesters met wasabi en foreleitjes
20 min Voorgerecht
Bekijk recept
Warme oesters met twee sauzen
35 min Voorgerecht
Bekijk recept
Trio van gegrilde oesters
30 min Voorgerecht
Bekijk recept