Lente-eclair

8
25 min
Nagerecht
0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

  • 1 HET SOEZENDEEG Verwarm de oven voor op 150°C. Giet de melk en het water in een pan. Voeg de in blokjes gesneden boter, de suiker en het zout toe. Zet op een hoog vuur en meng met een houten spatel tot de boter gesmolten is. Breng het mengsel aan de kook (tot je grote luchtbellen ziet) en laat enkele seconden koken. Zet de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Meng het deeg met de spatel, eerst zachtjes en dan heviger, tot het deeg stevig wordt en de bloem helemaal verwerkt is in het deeg.
  • 2 Zet de pan weer op een hoog vuur en roer het deeg krachtig. Trek af en toe de pan van het vuur zodat de bodem niet verbrandt. Stop met dit proces als het deeg helemaal niet meer plakt, noch aan de spatel, noch aan de pan. Dit duurt 30 sec à 1 min. Laat het deeg afkoelen. Als je een keukenrobot hebt, doe het deeg dan in de mengkom en laat enkele keren draaien om het deeg af te koelen.
  • 3 Klop de eieren los en voeg ze beetje bij beetje toe aan het deeg. Als de eieren in het deeg opgenomen zijn, moet je het deeg observeren. Een stukje deeg moet even plakken aan de spatel, maar er na enkele seconden mooi af vallen als je die omdraait. Als het bolletje niet valt, voeg je meer ei toe. Voor eclairs maak je best een iets ‘droger‘ soezendeeg zodat je eclairs een regelmatige vorm hebben.
  • 4 DE ECLAIRS SPUITEN Vul een spuitzak met een gladde spuitmond van 20 mm diameter. Plaats de spuitzak in een hoek van 45° met de bakplaat en spuit het deeg er in een vlotte beweging op, zodat je een mooie rechte eclair krijgt. Spuit gelijkmatig zodat de ‘deegworst’ overal even breed is. Maak eclairs van 14 centimeter lang en snijd af met een mes met een glad lemmet. Maak indien nodig de eclair wat gladder met je vinger of met een kwastje met wat losgeklopt ei of wat melk.
  • 5 DE ECLAIRS BAKKEN Houd tussen elke eclair 3 cm afstand, zodat de warmte goed kan circuleren. Spuit ze dus geschrankt om plaats te winnen. Tijdens het bakken zal eerst een korst op de eclairs verschijnen. Als je de oven opent tijdens het bakken of op een te lage temperatuur bakt, dan loop je kans dat de korst zich niet goed kan vormen en zelfs barst. Je moet er ook zeker van zijn dat de lucht uit de oven is op het einde van de baktijd zodat de eclairs niet inzakken door de vochtigheid als je ze uit de oven haalt. Dat kun je doen door op het einde de deur van de oven half open te laten. Bak de soezen tot ze een lichtbruine kleur hebben.
  • 6 BANKETBAKKERSROOM Klop de eidooiers op met de suiker en voeg er de bloem en de maïzena bij. Warm de melk op in een pannetje tot ze begint te borrelen. Voeg een pollepel melk toe aan het eimengsel en klop stevig. Voeg het mengsel toe aan de warme melk en roer energiek door. Zet het vuur hoger en blijf kloppen tot het mengsel kookt. Laat 2 min koken en haal dan van het vuur. Giet de banketbakkersroom in een kom, bedek met een laag vershoudfolie en zet in de koelkast. TIP: terwijl de melk kookt, kun je om het even welk aroma toevoegen: vanille, zeste van sinaasappel of citroen …
  • 7 GLAZUUR Meng de suiker met het eiwit en klop tot het mengsel verbleekt. Voeg het citroensap en de kleurstof toe en meng.
  • 8 DE MONTAGE Vul een spuitzak met een glad spuitmondje van 6 mm. Maak met een potlood 3 gaatjes in elke eclair en vul de eclairs via die gaatjes. Voor het glazuur: doop de bovenkant van de eclair in het glazuur en laat het overtollige glazuur eraf druipen. Bewaar de eclairs koel en eet ze de dag zelf.

Lente-eclair is een recept van Delhaize

Dit vind je misschien ook lekker

Eclairs met matcha, vlierbloesemsiroop en limoencrème
1u30 min Nagerecht
Bekijk recept
Hartige mini-eclairs met gerookte zalm
40 min Snack
Bekijk recept
Chocolade-eclairs met grand cru pure chocolade
Nagerecht
Bekijk recept
Traditionele éclair
120 min Gebak
Bekijk recept

Rillettes van gerookte forel met rode biet, lente-ui en groene appel
15 min Voorgerecht
Bekijk recept
Scampi met oregano
10 min Voorgerecht
Bekijk recept
Gevulde avocado
15 min- Voorgerecht
Bekijk recept
Rijstsalade met zwarte bonen
15 min Bijgerecht
Bekijk recept