400 gm gefileerde zalm 150 gm gerookte zalm (snippers) 150 gm verse roomkaas 1 bekertje zure room (125 gr) 4 eetlepel(s) tomatenketchup 2 eetlepel(s) kappertjes 1 steel bleekselderij 2 sjalotten 5 blaadjes gelatine 125 ml slagroom 2 eetlepel(s) fijngehakte dille (vers of diepvri; es) 1 zout 1 versgemalen peper 1 sap van 1/2 citroen ----VOOR DE SAUS---- 1 small komkommer 1 bosje bieslook 1/4 liter yoghurt 1 suikerVoorbereiding :Pocheer de verse zalm in circa 5 minuten tegen de kook aan in een laagje water en laat uitlekken. Of zet de zalm afgedekt 5 minuten op circa 500 watteaspoon in de magnetron en laat nagaren. Doe de gare zalm, de gerookte zalm, de roomkaas, de zure room en de tomatenketchup in de foodprocessor en laat draaien tot alles goed gemengd is. Spoel de kappertjes in een zeefje af onder de koude kraan en laat goed uitlekken. Snijd de bleekselderij in de lengte in repen en daarna in blokjes. Snipper de sjalotjes. Week de gelatine een paar minuten in ruim koud water. Klop de slagroom bijna stijf. Los de uitgeknepen gelatine op in een scheutje heet water (de gelatine mag niet koken!). Klop de gelatine door de slagroom. Schep het zalmmengsel, de slagroom, de kappertjes, de bleekselderij, de sjalot en de dille door elkaar en breng de zalmmousse op smaak met wat zout en peper en desgewenst een scheutje citroensap. Schep in een met olie ingevette of met gladfolie bedekte vorm, druk goed aan en laat de mousse afgedekt in de koelkast minstens 4 uur, maar liever nog een hele nacht, opstijven.Voorbereiding swijze: Halveer de geschilde komkommer, verwijder de zaadjes met een dessertlepel, snijd de komkommer in grove stukken en hak ze fijn in de foodprocessor. Laat de komkommer in een zeef goed uitlekken. Knip de bieslook in ringetjes. Roer de komkommer en de bieslook door de yoghurt en breng de saus op smaak met citroensap, suiker, zout en peper. Stort de zalmmousse op een platte schaal en serveer met de komkommersaus. Dit recept is opgegeven door: ruud40 :Energie : 0 kcal :Letzte Aender. : 1