Dubbelgebakken kaassouffle met roergebakken asperges

3 sterren op basis van 4 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

300 ml volle melk (biologisch) 1 laurierblad 1 takje tijm 1 kruidnagel nootmuskaat 65 g boter (biologisch) 50 g bloem (biologisch) 100 g blauwaderkaas 4 eieren (biologisch) 500 g witte asperges 50 g geraspte emmentaler (kaas) 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel rietsuiker braadslede, eenpersoonsovenschaaltj; es (inhoud ca. 150 ml), i
Voorbereiding
(kan dag tevoren): Melk met laurierblad, tijm en kruidnagel aan de kook brengen. Nootmuskaat erboven raspen en smaak van kruiden 10 min. op laag vuur laten intrekken. Melk van vuur nemen en kruiden verwijderen. In pan met dikke bodem 50 g boter verhitten. Bloem erover strooien. Met pollepel al roerend in gedeelten melk erbij schenken, goed blijven roeren tot gladde roux ontstaat. Roux 3 min. zachtjes laten doorkoken. Blauwaderkaas boven pan verbrokkelen en door roux mengen. Pan van vuur nemen en even laten afkoelen. Oven voorverwarmen op 175 °C. Braadslede in midden van oven zetten en voor driekwart vullen met kokend water. Eieren splitsen. Eierdooiers door kaasmengsel kloppen. Eiwitten in vetvrije kom met mespunt zout (en eventueel druppel citroensap) tot stijve pieken kloppen. Klein gedeelte van stijfgeslagen eiwit door kaasmengsel gladroeren, rest van stijfgeslagen eiwit voorzichtig door kaasmengsel spatelen. Kaasmengsel over vier eenpersoonsbakjes verdelen en in met water gevulde braadslede zetten. Kaassoufflés in ca. 25 min. gaarbakken. Kaassoufflés uit oven nemen en laten afkoelen. Asperges met dunschiller van vlak onder kopje naar beneden schillen en houtachtige uiteinden (ca. 2 cm) eraf snijden. In grote pan met kokend water en zout asperges 5 min. koken, uit pan nemen en laten afkoelen. Asperges in stukken van ca. 4 cm snijden. Bereiden Oven voorverwarmen op 200 °C. Gebakken kaassoufflés uit vorm nemen, op ingevette bakplaat leggen en met emmentaler bestrooien. Kaassoufflés in midden van oven in ca. 10 min. verwarmen. Intussen in wok olie met rest van boter verhitten en hierin stukken asperge kort roerbakken. Suiker toevoegen en asperge in 3 min. al omscheppend goudbruin laten karameliseren. Asperge uit wok nemen en balsamicoazijn door bakvet roeren. Kaassoufflés over vier borden verdelen en asperges ernaast serveren. Balsamicomengsel over asperges druppelen. Tip van de kok: 'Kook de asperges niet te gaar, want ze moeten ook nog gebakken worden. Zet ze op het vuur in koud water (doe er eventueel wat zout, boter en foelie bij) en leg een theedoek over de pan. Dat voorkomt dat het water heel wild gaat koken. Haal de asperges zodra het water kookt, van het vuur af en laat ze in het vocht afkoelen. Nu zijn ze beetgaar.'

Dubbelgebakken kaassouffle met roergebakken asperges is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Velouté van groene asperges
20 min
Bekijk recept
Gegrilde asperges met pecorino
Bekijk recept
Farfalle met groene asperges en chips van ham
25 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Quiche met groene asperges
70 min Hoofdgerecht
Bekijk recept

Dubbelgebakken kaassoufflé met roergebakken asperges in balsamico
1u15 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Dubbelgebakken chocoladekoekjes
55 min Snack
Bekijk recept
Asperges Met Dubbelgebakken Kaassouffle
Langer dan 1 uur - Hoofdgerecht
Bekijk recept