Stamppot prei, wortel en ham

0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

750 g aardappels (afkokers) 500 g prei 1 winterwortel ca. 75 ml melk zout en versgemalen peper 1 eetl. Dijon mosterd 250 g blokjes gekookte ham
Voorbereiding
: Snijd de geschilde aardappels in stukken. Snijd de schoongemaakte prei in ringen. Was de preiringen en laat ze uitlekken. Snijd de geschilde winterwortel in dunne plakjes.
Voorbereiding
: Kook de aardappels in een ruime hoeveelheid iets gezouten water in circa 15-20 minuten gaar. Doe na 10 minuten de plakjes wortel en de preiringen in de pan en roer ze door de aardappels. Verwarm de melk in een steelpannetje. Giet de gare aardappels en groenten af. Stamp alle groenten door elkaar en giet tijdens het stampen bij beetjes tegelijk de hete melk in de pan. Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Schep ten slotte de mosterd en de blokjes ham door de stamppot. Variatie: • Vervang de hamblokjes door uitgebakken spekblokjes. • Laat de hamblokjes achterwege en serveer bij dit gerecht plakken pekelvlees. Reken op ongeveer 100 gram pekelvlees per persoon. Leg de plakken met een klontje boter op een vel aluminiumfolie en vouw het vel dicht. Leg het pakketje ongeveer 20 minuten in een op 220ºC voorverwarmde oven. Haal de warme plakken uit de folie en leg ze op de stamppot. • Vervang de prei door gesneden andijvie die niet wordt meegekookt maar rauw door de gekookte aardappels en wortel wordt gemengd. Wijnadvies: Zoek een lichte fruitige rode wijn, bijvoorbeeld een Beaujolais (14-15°C) of juist een witte wijn: een Zuid-Afrikaanse Chenin (Steen) of een Italiaanse Soave (7-9°C). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 17 g vet: 6 g koolhydraten: 34 g kcal (kj): 258 (1084)

Stamppot prei, wortel en ham is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Ovenschotel met boursin en ham
15 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Warme bonensalade met krokante ham
10 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Schorseneren met ham en ei
30 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Sandwich ham met geroosterde tomaat
20 min
Bekijk recept

Venkelstamppot met groenteschnitzel
30 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Rodekoolstamppot met rundervinken
25 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Stamppot kropsla met geitenkaas
20 min- Hoofdgerecht
Bekijk recept
Spinazie-tomaatstamppot met runderworstjes
30 min Hoofdgerecht
Bekijk recept