Zeef de bloem en het zout. Voeg boter toe en mix tot het op broodkruimels lijkt. Voeg suiker toe en zoveel water tot het deeg goed bindt. Rol het deeg uit en doe het in de springvorm. Laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Bak het deeg blind (zie hulpmiddelen): eerst een kwartier met de vulling, dan een kwartier zonder. Maak intussen de vulling: hak de helft van de noten in kleine stukjes. Klop de eieren luchtig. Voeg de suiker toe, de stroop, zout, gesmolten boter en vanille-essence (optioneel) en meng dit goed door elkaar. Roer dan de bloem erdoor tot het goed opgenomen is. Doe de gehakte pecannoten in de taartbodem en giet het mengsel erover. Rangschik de overgebleven noten erbovenop. Bak de taart 10 minuten in de hete oven op een stuk folie (ivm eventueel lekken. Verlaag de temperatuur daarna tot 170 graden ongeveer 30-40 minuten of totdat het midden stevig is.