Maak het water/melk lauw-warm en laat hierin de gist oplossen. Voeg de bloem en het zout erbij en meng het geheel door elkaar. Roer het beslag niet te lang zodat het niet te taai wordt. Voeg daarna de gewassen nog vochtige krenten/rozijnen toe. Heel belangrijk dat ze nog goed vochtig zijn daar ze anders vocht uit het beslag tot zich trekken. Laat het beslag 40 minuten rijzen (gaat heel goed als je een plastic zak over de beslagbak doet. Na 20 minuten het beslag even omslaan. Schep de bollen met een gepolijste lepel die geregeld in een bakje water wordt gedompeld. Schep steeds van de rand van de bak met beslag. Bakken in zonnebloemolie 200 graden. aanvulling: Temperatuur olie: De olie zo heet maken dat er een licht blauwe waas zichtbaar is. TEST: stukje brood moet snel bruin en knapperig worden. Ik gebruik zelf Zonnebloemolie. Bakken in zonnebloemolie 200 graden.
Oudjaarrecept Oliebollen is een recept van Smulweb.nl