Oudjaarrecept Zeeuwse Bolussen

2
Langer dan 1 uur -
-
0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

Recept van Bolussen. Krabbendijke, Woensdag 30 juli 1997 Dit recept heb ik ooit van wijlen mijn Vader gehad, die vroeger in zijn jonge jaren bij een bakker op St.Philipsland gewerkt heeft. Nodig om 12 bolussen te bakken. Ik koop bij de bakker 750 gram meel en hiervoor het nodige gist 75gram. 4 dl water of melk. 1 ei , een handje witte basterd suiker, 4 theelepels zout, een busje kaneel, Donkerbruine suiker. Neem van het meel ongeveer 650 gram en zout en handje basterd suiker en het ei in een schaal doen Het overige meel bewaren om te bestuiven. De gist in 4 dl warm water of melk oplossen (niet warmer dan 40 graden) en ook in de schaal doen, en dan mixen tot dat je een slap brooddeeg krijgt. Dit doe ik met een elektrische mixer met hierin kneedhaken. Al met al wel ruim 20 minuten. Laten rijzen ongeveer 45 minuten, en dan op een met bloem bestrooide aanrecht verdelen in 12 porties. Ik zelf rol het deeg langwerpig en deel het door midden , de twee helften in drieen, dan deze porties nog eens door midden. Maak een hoop van de donkerbruine suiker , doe er nog wat witte basterd over en bedek deze hoop flink met kaneel. Geschat ongeveer is dit voor de suiker 300 gram en kaneel 3 theelepels. Maak van de gedeelde parten deeg slangen en rol deze door de suiker zodat er een goede laag om het deeg zit. lengte van de slurven zijn ongeveer 40 cm, en verdeel deze op de ingevette bakplaat. De bolussen van uit het midden draaien in een spiraal naar buiten toe en het laatste stukje onder de bolus stoppen. Nog tien minuten op een warme plaats laten rijzen. Zorg dat de oven op een temperatuur staat van 200 graden, zodat deze ruim van te voren aangestoken wordt. Het blik midden in de oven zetten en in 18 minuten bakken. Eet smakelijk.

Oudjaarrecept Zeeuwse Bolussen is een recept van Smulweb.nl

Dit vind je misschien ook lekker

Zeeuwse bolussen
1uur- Nagerecht
Bekijk recept
Zeeuwse Bolussen
20-30 min - Voorgerecht
Bekijk recept
Bolussen
Langer dan 1 uur -
Bekijk recept
Zeeuwse Bolussen
Langer dan 2 uur - Voorgerecht
Bekijk recept

Oudjaarrecept Frans Stoofpotje
Langer dan 2 uur - Hoofdgerecht
Bekijk recept
Oudjaarrecept Spaanse Tortilla
10-20 min - Hoofdgerecht
Bekijk recept
Oudjaarrecept Tortillataartjes
20-30 min - Hoofdgerecht
Bekijk recept
Oudjaarrecept Olijven-mozzarella-spiesjes
0-10 min - Voorgerecht
Bekijk recept